10 zaken die je niet wist over Buurman & Buurman


buurman & buurman

Zet twee klunzige mannen naast elkaar, laat ze vanalles stuk maken en weer proberen te repareren en je krijgt de hilarische animatieserie Buurman & Buurman. Herinner jij je deze grappige mannen nog?

Al ruim 40 jaar zijn ze erg populair bij de jeugd, maar ook menig volwassene grinnikt wat af bij het zien van al dat geklungel. Dagelijks zijn ze op de televisie te volgen via Zappelin of op de vele DVD’s terug te zien.

Advertentie

Maar waar komen ze eigenlijk vandaan?

1. Buurman & Buurman komen uit…

Buurman & Buurman is een Tsjecho-Slowaakse poppenanimatieserie van Lubomír Beneš.

2. Wat zeg je?

In Nederland praten de buren tegenwoordig wat af , maar in alle andere landen waar de serie op de televisie getoont wordt, zeggen ze niets. In den beginne was dat in Nederland ook zo. De serie werd toen door de NCRV zonder stemmen op de buis gebracht. Dat werd geen succes.

3. Naamswijziging

In de orginele taal heet de serie A Je To!, in de rest van de wereld Pat a(nd) Mat, bij de NCRV kregen ze de naam De twee stuntels mee.

4. De stemmen

Pas bij de VPRO kregen de buurmannen, naast hun huidige titel Buurman & Buurman, ook een stem. De gele buurman wordt ingesproken door Kees Prins en de rode buurman door Siem van Leeuwen. Het grappige is dat ze alles improviseren, want de oorspronkelijke reeks heeft geen tekst.

Kees Prins kennen de meeste mensen vooral van Jiskefet. Siem van Leeuwen is een poppenspeler en stemartiest.

Advertentie

5. Hoe heten ze nu echt?

Bij ons heten de beiden heren gewoon Buurman, maar in andere landen heeft het mannetje met de gele trui de naam Pat en het heertje met de rode trui de naam Mat.


Herkenbaar? Deel het met je vrienden!

Raymond Zachariasse

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Welkom op EnToen.TV!

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site) gebruiken ook wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We willen je vragen, deze éénmalig te accepteren! Lees verder!