Nostalgie met knutselen: 15 zaken die je vroeger maakte


Via: pxhere.com (L) / Wikimedia Commons | TheBendster, PD (R)

Als het regende kon je vroeger niet buiten spelen met je vriendjes of gaan skaten en gaming of tablet was nog niet ingeburgerd. Een beetje moedeloos deed je dan de speelgoedkast open, jezelf voorbereidend op een namiddag verveling, om dan vervolgens urenlang geconcentreerd te knutselen. En dat knutselen was niet zomaar tekenen. Je vlocht vriendschapsarmbandjes en maakte pompons. Om nog maar te zwijgen van die strijkparels…

1. Strijkparels

Zoals met vele andere hobby’s uit je kindertijd, hadden kinderhandjes het vaak moeilijk met deze kleine pareltjes, maar ze brachten zo veel plezier. Je kon verschillende figuurtjes kopen, de meeste kinderen hadden de basisfiguren, zoals een driehoek, zeshoek en cirkel, maar er waren ook figuren zoals een hond en kat. Heel leuk! Minder amusant was het om halverwege je werk te beseffen niet genoeg pareltjes van een bepaalde kleur te hebben. Ook het opruimwerk was niet zo fijn.

Via: Wikimedia Commons | Pseudopanax, PD

Advertentie

2. Stempels

Een doosje met inkt en wat stempels, meer had jij als crea bea niet nodig. Je hoorde net zo hard op de stempel drukken dat heel de tekening goed zichtbaar was, maar niet te hard want dan werd het één grote inktvlek. Erna was het een kwestie van lang genoeg te wachten vooraleer je de stempel ging inkleuren met stiften, want anders ging de inkt in elkaar overvloeien. Stempelen vergde dus wel enige balans en concentratie.

vintage looking goodness

3. Stempelstiften

Geen stempels en geen stiften, maar stempelstiften! Extra fun verzekerd. Haast alle kinderen hadden de stiften van hetzelfde merk. Hiermee kon je brieven, kaartjes, tekeningen en je eigen armen opfleuren.

Via: imgfave.com

4. Vriendschapsbandjes

Echte vriendschap werd vroeger bekrachtigd met een armbandje. Je koos twee of vier verschillende kleurtjes, en begon met vlechten. Belangrijk was om de knoop goed vast te plakken, zodat je in alle comfort kon werken. Eenmaal klaar was het slechts een kwestie van het rond de arm van je vriendje of vriendinnetje te krijgen.

friendship bracelets made by me

5. Plasticine van Play Doh

De meeste kinderen groeiden op met de plasticine van Play Doh in de speelgoedkast. Niets heerlijker dan een namiddag lekker kleien als een volleerde bakkersvrouw of -man. Je fantasie ging de volle toer op, je maakte balletjes voor in de soep, koekjes, frietjes, of hele gerechten. Van spelen met plasticine heb je twee dingen geleerd: 1. Welke kleur je ook mengt, het is altijd lelijk. 2. Plasticine is niet lekker.

13-1-09 emma playing with play doh 4x6 72dpi

Advertentie

6. Poppenhuis voor je Playmobil

Dit DIY-project hebben vele kinderen al op jonge leeftijd ondernomen: het zelf in elkaar knutselen van een poppenhuis voor hun Playmobil. Benodigdheden: een schaar, een lege schoenendoos en karton. De schoenendoos deed dienst als huis. Uren pret. Tijd om erin te spelen met je Playmobil was er meestal niet meer.

Via: youtube.com (caption) | Manon Suykens

7. Hoedje van papier

Eén, twee, drie, vier, hoedje van papier! Een hoedje of vliegtuigje vouwen en vervolgens versieren, dat was een fijne bezigheid. Het vouwen was sowieso het moeilijkste deel van het proces.

Hoedje van papier

8. Stiften met een dikke én dunne punt

De uitvinding van de eeuw! De stift waar je zowel een dikke als dunne punt hebt! De intrede van deze stift heeft je tekeningen naar hoger niveau getild. Dramatisch wel wanneer je één van de twee kwijtraakte, de andere was dan gedoemd om uit te drogen.

Via: Bruynzeel

9. Gekleurd zand in een fles

Oh nostalgie, wie had er vroeger allemaal een fles met gekleurd zand op de vensterbank staan? Het was gemakkelijk om te maken, en het resultaat zo mooi. O wee wie met de fles durfde te schudden!

Via: depositphotos.com

Advertentie

We hebben nog meer! Op de volgende pagina vind je nog 6 nostalgische knutselprojecten van vroeger. Herinner jij je de Scoubidou-touwtjes nog? (zie 10.)


Herkenbaar? Deel het met je vrienden!

Rosalie Van Hoof

One Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Welkom op EnToen.TV!

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site) gebruiken ook wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We willen je vragen, deze éénmalig te accepteren! Lees verder!