Heerlijke herinneringen aan de strenge winters van de 90’s


Via: pxhere.com, CC0

In de jaren ’90 hadden wij in Nederland nog echte winters, strenge winters zoals men dat zegt. Het was letterlijk ijskoud, iedereen liep buiten rond als een Michelin mannetje en wij liepen, zoals men van ons gewend is, lekker te mekkeren over het weer. Maar wat viel er nou te zeiken? De winters van de jaren ’90 waren superleuk!

Strenge winters zijn leuk!

Ik kwam eind 1989 in de herfst aan op Schiphol vanuit Paramaribo. Vanuit de gloeiende hitte, waar je op straat kijkt en een walm ziet hangen boven het asfalt, naar wolkjes blazen in Amsterdam Zuidoost bij mijn tante op het balkon op 10 hoog in een heuse flat. Zo begon voor mij de winter. Wat koud, maar wat geweldig! En het werd alleen maar leuker. Herinner jij je onderstaande winterse taferelen van de jaren ’90 ook zo goed?

Advertentie

1. Zweten in warme kleding

Wat mij het meest bijstaat van de strenge winters van de jaren ’90 was de kledij. Ik had op de koudste dagen 5 maillots aan en dat kriebelde enorm. Als jij mij buiten zag lopen, leek ik vast op een kleine Michelin. Er werd meer geschuifeld en gewaggeld dan dat ik liep. Vanwege al die lagen kleding zweette ik alsnog.

2. Leren schaatsen

In 1991 leerde ik schaatsen met een stoel. Het ultieme streven was schaatsen op Noren want die waren de bomb! Dat vonden de andere kinderen. Ik begreep toen nog niets van dat schaatsen dus geloofde ik ze op hun mooie blauwe ogen. Uiteindelijk werden het trouwens witte kunstschaatsen en Bauers waren voor de jongens.

Via: Nationaal Archief | Croes, Rob C. / Anefo, PD

3. Sneeuwpiesen

Ik heb altijd 1 dag een jongen willen zijn zodat ik kan sneeuwpiesen. Mijn herinneringen aan pogingen met vriendinnen om onze naam te “schrijven” zal ik maar niet delen ;).

Snow Safety: Important Dietary Advice.Never Eat Yellow Snow

4. Sneeuwengels maken

Als er vers sneeuw lag, kon je veilig sneeuwengels maken. Dat deed je niet meer als er overal geel sneeuw was, als je begrijpt wat ik bedoel. Mijn ouders waren altijd erg blij met dit onschuldige kinderspel. Vooral als er onder die verse laag sneeuw wat anders verstopt lag.

Via: Wikimedia Commons | Loadmaster (David R. Tribble), CC

5. Melk is goed voor elk

Toen ik net in Nederland woonde, kregen wij op school melk. Die mocht je op de kachel leggen en dan werd het lauw. Blijkbaar vonden wij dat toen lekker want bijna iedereen uit de klas deed dit. De hele verwarming lag vol. Nu moet ik er niet aan denken.

Via: Nederlands Zuivelbureau

Advertentie

6. Sleeën van de “hoge” berg

In Nederland heb je geen hoog gebergte maar zodra er sneeuw lag, trok ik de slee uit de schuur en sleepte ik mezelf naar de verzamelplek in het dorp. Daar zaten alle kindjes op een slee en zoef daar gingen ze. Op je buik op de slee vond ik het leukst.

We hebben nog 6 geweldige herinneringen aan de winters van de jaren ’90 op de volgende pagina. Wat dacht je van de verloren want?! (zie 7.)


Herkenbaar? Deel het met je vrienden!

Zuleikha Meijen

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Welkom op EnToen.TV!

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site) gebruiken ook wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We willen je vragen, deze éénmalig te accepteren! Lees verder!