Van deze 13 Olympische winterspelen feiten krijg je het koud

Door

Robert Kroes

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Laatste update:

2

8. De sport met de grootste Olympische incidenten in Nederland? (1)

Bobsleeën! Arend Glas deed in 2002 aan de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. Vlak voor hij zou starten onthulde men dat hij lid zou zijn geweest van extreem-rechtse politieke partij CP’86. 

In Amerika had niemand daarvan gehoord, maar in Nederland waren de rapen gaar. Er kwam discussie in de media en zelfs een heuse lobby om hem niet te laten starten.

Na een statement van Glas waarin hij afstand nam van extreem-rechtse denkbeelden en zijn ontkenning van lidmaatschap kon hij alsnog starten. Hij ging zowel van start in de 4-mans bob met onder meer Arnold van Calker, die later zijn eigen rel zou krijgen, als in de tweemansbob. Van die prestaties zijn geen beelden meer, wel hebben we Glas elders in actie gevonden.

9. De sport met de grootste Olympische incidenten in Nederland (2)

Alweer het bobsleeën… We kwamen Arnold van Calcar al tegen in de 4-mansbob bij Arend Glas (zie punt 7). In 2010 maakt hij deel uit van de viermansbobploeg van zijn broer Edwin van Calcar. Niemand wist toen nog dat deze bob nooit zou starten bij de Olympische Winterspelen in Vancouver.

De bobsleebaan had al een reputatie voordat de spelen begonnen. Voor de Spelen crashte hij al een keer op de baan. Daarna was zijn afdaling in 2 tweemansbob meer een stuiterwedstrijd dan een bobslee-afdaling. Hierna trok Edwin van Calcar de conclusie dat hij de baan niet beheerste en de te bang was om de baan te nemen.

Dit besluit betekende het einde van een ambitieus plan en ongekende ophef. Hier kijken we nogmaals terug.

10.Hét andere Nederlandse incident… Dé wissel

Een siddering ging door Olympisch Nederland toen Sven Kramer op koers lag voor Olympisch Goud op de 10 kilometer. Dit eveneens in Vancouver in 2010. Verdere uitleg is overbodig…

11. Zomergoud en winterzilver

In al die jaren zijn er verschillende sporters geweest die meegedaan hebben aan zowel de winter- als zomerspelen. De Duitse atlete Christa Luding-Rothenburger won als enige atleet tot nu toe een medaille op beide spelen. In 1988 won ze zowel een gouden medaille voor het schaatsen in Calgary.

Die zomer won ze zilver voor baanwielrennen.

In Nederland deed Robert de Wit als meerkamper tweemaal mee aan de zomerspelen (in 1988 en 1992) en één maal aan de winterspelen in de viermansbob (in 1994). Olympische medailles haalde hij niet. Helaas zijn er weinig beelden van deze unieke prestatie.

Daarom een filmpje ter ere van de enige medaillewinnares

12. Kos en Heiden, Hollandse helden of niet?

Bij de namen Kos en Heiden denkt iedereen aan de Olympische helden Johan Olav Koss en Eric Heiden. Heel toevallig waren Wim Kos en Siem Heiden ook de twee eerste  Nederlandse schaatsers die Nederland vertegenwoordigden tijdens de Olympische Spelen van 1928, tijdens de tweede Spelen.

Olympische Winterspelen 1928 - Wim Heiden en Siem Kos
Via: schaatsen.nl

13. (geen) Nederlandse Olympische Winterspelen 1928

In 1928 zorgde Nederland voor een heuse primeur. In 1924 was tijdens de eerste Olympische Winterspelen bepaald dat deze hetzelfde land gehouden zouden worden als de Zomerspelen. Nederland had daar, bij gebrek aan bergen, sneeuw en technische voorzieningen geen mogelijkheid toe.

Daarom besloot het Internationaal Olympisch Comité de Zomerspelen aan Amsterdam te gunnen en de Winterspelen in St. Moritz te organiseren. Met dit unicum sluiten we  onze weetjes-lijst af. Geniet jij nog even van de sfeerimpressie?

Jouw meest memorabele moment?

Welke sporter of welk moment van een Olympische Winterspelen vond of vindt jij het meest indrukwekkend of zal jij nooit vergeten? Laat het weten in een reactie onderin! Wil jij OIympisch genieten met je vrienden? Deel dan snel dit overzicht!


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Van deze 13 Olympische winterspelen feiten krijg je het koud”

Plaats een reactie

Share to...