12 wijsheden die je van je slimme moeder leerde


Via: depositphotos.com

Als kind hoorde je ze vaak al morrend aan, de zelfverklaarde wijsheden van je moeder. Vandaag moet je schoorvoetend toegeven dat ze meestal gelijk had. Sterker nog: je moet jezelf soms inhouden ze niet te herhalen. Gaf jouw moeder je ook deze wijze raad?

Wijsheden van je moeder…

Natuurlijk had je zelf heerlijke uitspraken als kind, maar wat was je moeder eigenlijk toch een wijze vrouw. Steeds maar weer had ze antwoord op de belangrijkste punten in jouw jonge bestaan (en nog steeds overigens). Of het nu om tevredenheid, honger of zin in iets ging.

Ongelooflijk eigenlijk en daarom staan we even stil bij die moederlijke wijsheden, want je kwam vroeger al vrij snel tot de conclusie: “Wow, die vrouw is slim!”

Via: depositphotos.com

Advertentie

1. “Alles waar ‘te’ voor staat is slecht, behalve tevreden”

Een klassieker. Hiermee bedoelde je ouders dat je niet te veel mocht snoepen, drinken of roken. Wel verwarrend, dat ze dan soms ook zeggen: “Eéntje is geentje.”

2. “Wie met weinig tevreden is, is gelukkig met veel”

Dit kreeg je te horen als je te veel had lopen zeuren. Een schoolvriendje had een nieuwe boekentas gekregen waar jij jaloers op was, en dus wilde je er ook zo eentje. En dan gaf je moeder dit vreemde antwoord. Vandaag begrijp je het gelukkig wél.

3. “Een nee heb je, een ja kan je krijgen”

Absoluut een van de beste wijsheden van je moeder. Wees niet ontmoedigd door de situatie, en probeer! Wie weet, lukt het toch. Want wie niet waagt, die niet wint. Zo leerde je moeder je op te komen voor jezelf.

4. “Het is vanzelf gekomen, ‘t zal ook wel weer vanzelf overgaan”

Schreeuwde je voor door omdat je een verkoudheid had opgelopen, dan kreeg je het zalvende advies: ‘Het is vanzelf gekomen, ‘t zal ook wel weer vanzelf overgaan.’

5. “De kip komt niet gebraden in je mond gevlogen”

Wanneer je Hotel Mama te vanzelfsprekend nam, kreeg je dit te horen. Wil je een dure gsm of nieuwe kleding? Werk er dan maar voor. Luxe komt niet vanzelf. En zo stoomde je moeder je met haar wijsheden klaar voor de toekomst.

Advertentie

6. “Heb je geen zin? Dan maak je zin”

Een levensraad die bijna alle ouders aan hun kinderen meegaven. Met andere woorden: niet lui maar productief zijn.

Kreeg jij ook het moederlijke advies om je korstjes op te eten zodat je borstjes konden groeien? (zie 7.) Dat en nog meer wijsheden van je moeder op de volgende pagina.


Herkenbaar? Deel het met je vrienden!

Rosalie Van Hoof

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Welkom op EnToen.TV!

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site) gebruiken ook wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We willen je vragen, deze éénmalig te accepteren! Lees verder!