Jouw speeltuin van vroeger in 13 herinneringen


Via: pixabay.com

Dit mooie weer brengt goede herinneringen aan de speeltuin terug. Vanaf dat wij naar buiten mochten tot het donker werd, was de hele buurt in en rond de speeltuin te vinden. En alle toestellen waren bezet! Om welk speeltuin toestel was bij jullie het meest strijd?

Speeltuin

Epic battles om speeltuin toestellen

Iedere speeltuin in Nederland zag er ongeveer hetzelfde uit omdat het idee van dezelfde ontwerper (Van Eyck) kwam. Wat je er allemaal kon doen tijdens het buiten spelen, verschilde niet veel. De toestellen waren altijd bezet of er was een semi-oorlog gaande om er eentje te bemachtigen. En opgestaan is plaats vergaan dus als je eentje had, moest je er blijven zitten/hangen/liggen. Naar de wc gaan of thuis snel een snoepje halen was er dus niet bij. Welk toestel was jouw favoriet?

Advertentie

1. De wipwap (of wipkip)

Bijna iedere wipwap had de vorm van een dier, meestal een vogel en die noemden wij dan de wipkip. Het woord “wippen” was toen populair en zorgde voor heel wat ongepaste opmerkingen die onze ouders toevallig nooit mee hebben gekregen. Was dit jouw favoriete plekje in de speeltuin?

Via: Wikimedia Commons | Robert de Greef, CC

2. Gewoon schommelen…

Schommelen, schommelen, heen en weer. Zong jij dit ook vroeger? En probeerde je dan met je tenen bij de bladeren van de boom te komen en op het hoogste punt sprong je ervan af. Levensgevaarlijk als je bedenkt dat er bijna overal houtsnippers of stenen lagen. Heb jij jezelf wel eens ingedraaid? Nu word ik er kotsmisselijk van maar toen was dit zó gaaf! Volgens mij verstaan ze tegenwoordig wat anders onder “schommelen”.

3. Hangen in de schommelband

Op de schommelband kon je met zijn tweetjes als je allebei je best deed. Het vervelende was dat de oudere meiden altijd hierin lagen en zelfs snacks meenamen voor de hele dag! Hanggroepjongeren ook! En je kon nog meer met zo een schommelband.

4. De grote wip

Als je mazzel had, stond er ook een grote wip in de speeltuin. Alleen moest je iemand van hetzelfde formaat vinden die ook wilde wippen. Best lastig soms.

5. Hinkelen…

Achter elkaar aan hinkelen en dan steeds sneller. Of steentjes gooien op nummers waar je dan niet op mocht hinkelen dus moest je op 1 been. Zelfs de hinkelbaan werd op deze manier leuk en dus gewild.

6. Knikkergeul / koet / pot

Ben jij wel eens blut gespeeld met knikkeren? Was jij toen je favoriete bonk, je turtle of panda kwijt? Intens verdrietig kon je daarvan worden.

Advertentie

7. Het vogelnest

Het was ook hier dat wij kleintjes nooit inkwamen. Het vogelnest was voor de oudere kinderen uit de buurt en proberen erin te komen had gewoon geen zin.

.

We hebben nog 6 speeltuin-herinneringen voor je op de volgende pagina! Wat dacht je van die kabelbaan… (zie 8.)


Herkenbaar? Deel het met je vrienden!

Zuleikha Meijen

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Welkom op EnToen.TV!

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site) gebruiken ook wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We willen je vragen, deze éénmalig te accepteren! Lees verder!