Teletekst op televisie: 10 redenen waarom het geweldig was

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

21

Laatste update:

21

Televisie teletekst vroeger

Of het nu ging om het laatste nieuws, de TV-programmering of sportuitslagen en -standen op teletekst 818: je vond het op Teletekst! We bespreken 10 redenen, waarom het zo geweldig was…

Teletekst: je betrouwbare nieuwsbron

In de jaren 80 t/m eind jaren 2000 kon je er niet omheen. Wilde je weten welke film speelde, kijken hoe laat je ouders op het vliegveld zouden landen of natuurlijk het laatste nieuwsoverzicht krijgen, keek je op Teletekst!

Het werkte zo simpel: gewoon de driecijferige code invoeren… en voilà! Waarschijnlijk zal Teletekst 818 nog jaren bijblijven bij veel mensen. Super betrouwbaar, want het werkte nagenoeg altijd.

Teletekst lancering
Via: Teletekst (capture)

Een fantastisch hulpmiddel

De televisiedienst, waar ook de ondertiteling voor programma’s te vinden is, was in korte tijd ongelooflijk populair geworden en dat is lange tijd gebleven. Internet heeft natuurlijk grotendeels de functie van Teletekst vervangen, maar het blijft een belangrijk hulpmiddel voor mensen die niet of slecht kunnen horen en ondertiteling nodig hebben.

Hier een geweldige video over het nostalgische medium uit de jaren 80! Ook hebben we nog een overzicht van de meest gebruikte pagina’s voor je. Herken jij zaken (kijken vanaf 1:15)?

Leuke weetjes…

Natuurlijk kunnen we niet beginnen met onze argumentatie waarom Teletekst zo geweldig is, zonder even deze leuke weetjes te bespreken. Wist jij bijvoorbeeld dat:

  • Teletekst was oorspronkelijk ook bedoeld voor het ondertitelen van televisieprogramma’s voor doven en slechthorenden. Het bleek echter ook een handig medium voor andere informatie. Hier is Teletekst waarschijnlijk bij het grootste deel van de gebruikers bekend om geworden.
  • Toen Teletekst in 1980 ‘online’ werd gegooid, waren er 700 mensen bij de beheerders bekend, die Teletekst op hun dure televisietoestel konden ontvangen… Bijna een privéservice dus!
  • De BBC ging als eerste van start met een teletekstsysteem onder de naam Ceefax, een verbastering van “see facts”.
  • Het signaal van Teletekst werd meegestuurd met het televisiesignaal, maar dan in de beeldlijnen, die buiten het daadwerkelijke beeld vallen.
Teletekst Golfoorlog
Via: Teletekst (capture)

Leukste herinneringen aan Teletekst

Tijd om eens die leuke herinneringen aan het nostalgische Teletekst naar boven te halen. We hebben er 12 voor je op rijtje gezet. Wat vind jij de meest typerende of hebben we eentje over het hoofd gezien? Laat het ons weten in een reactie onderin!

1. Het vertrouwde beginscherm…

Laten we beginnen bij het begin: dit beeld is toch in ieders geheugen gegrift? Wat een nostalgie:

Teletekst beginscherm NOS vroeger
Via: Teletekst NOS (capture)

2. Er kwamen de vetste plaatjes!

Zonder plaatjes zou het natuurlijk snel erg saai worden, maar dat was Teletekst absoluut niet! Er waren af en toe erg hippe plaatjes te vinden!

Teletekst plaatje kerst vroeger
Via: Teletekst NOS (capture)

3. Snel het weer checken?

Je kon nergens sneller het weer opzoeken! Overzichtje voor de komende week of juist een coole weerkaart, no problem! Binnen 2 seconden op je scherm…

Teletekst weerkaart Nederland vroeger
Via: Teletekst NOS (capture)

Er is nog meer Teletekst op de volgende pagina! Wat dacht je van die ENE sport-pagina of natuurlijk de hete ‘contact’-pagina… (zie #5 en #6)

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

21 gedachten over “Teletekst op televisie: 10 redenen waarom het geweldig was”

  1. Mijn vader had postduiven en deed aan duivensport. Op teletekst werd de lossing bekend gemaakt! Dus in de zomer betekende dat elke zaterdagochtend: naar teletekst kijken en niks anders, totdat de lossing bekend was!

    Beantwoorden
  2. Wij keken vroeger altijd naar de recepten pagina. Een nummer weet ik niet meer hoor. Maar hier hebben we ooit een recept vanaf gehaald dat heette Japans varkensvlees. Dit was echt een sussen in ons gezin. Helaas zijn we het recept kwijt geraakt. Heel jammer. En kan het nergens meer terug vinden ook.

    Beantwoorden
  3. Ik kijk vaak nog even naar het nieuws op teletekst.
    De ondertiteling is echt heel slecht , daar zouden ze toch echt iets aan kunnen doen en veel meer programma’s ondertitelen.
    Ben gelukkig niet doof maar mijn man gaat steeds slechter horen,ook is de achtergrondmuziek vaak voorgrond muziek dus zet ik programma’s vaak op ondertiteling.

    Beantwoorden
  4. Je had ook de klaagmuur, weet alleen het paginanummer niet meer,
    en die chatpagina’s op rtl 4 en rtl 5, overdag en savonds tot een bepaalde tijd was het netjes, en dan na een bepaalde tijd savonds werd het pikant of zoiets…
    Meelezen was leuker dan meechatten…

    Beantwoorden
  5. 371 jeugd van de VARA en je had ook 372 muziek. 316 de ergenissen pagina mijn favoriete rubriek !. Jammer dat teletekst flink uit gedunt is !!

    Beantwoorden
  6. Ja precies voor doven en slechthorenden is ondertiteling heel belangrijk zodat ze ook kan volgen wat hun zeggen! Ikzelf ben doof maar jammer dat niet alle zenders ondertiteld worden balen!

    Beantwoorden
  7. Pagina 431, hier stonden altijd spelletjes en moppen met verborgen regels die je dan middels de ‘?’ knop kon laten verschijnen … 🙂

    Beantwoorden
  8. Jullie vergeten de ?knop die teletekst te bieden had. Je had een moppen en raadsels pagina bij het ? knop te drukken kwam het antwoord in beeld.

    Beantwoorden
    • Nee hoor, maar we mogen toch ook herinneringen ophalen aan zaken, die wellicht minder (of geheel anders) gebruikt worden? Wij checken het weer of sportuitslagen niet meer op Teletekst, maar op telefoontje. Dat was vroeger wel anders… 😉

      Beantwoorden
      • Klachten kan je naar de ergenissenpagina van teletekst sturen via je app. Ga daar maar huilie hulie doen

    • Mijn vader had postduiven en deed aan duivensport. Op teletekst werd de lossing bekend gemaakt! Dus in de zomer betekende dat elke zaterdagochtend: naar teletekst kijken en niks anders, totdat de lossing bekend was!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...