Teletekst op je televisie: 12 redenen waarom het zo geweldig was!


Via: pixabay.com

Of het nu ging om het laatste nieuws, de TV-programmering of sportuitslagen en -standen op teletekst 818: je vond het op Teletekst! We bespreken 12 redenen, waarom het zo geweldig was…

Teletekst: je betrouwbare nieuwsbron

In de jaren 80 t/m eind jaren 2000 kon je er niet omheen. Wilde je weten welke film speelde, kijken hoe laat je ouders op het vliegveld zouden landen of natuurlijk het laatste nieuwsoverzicht krijgen, keek je op Teletekst! Het werkte zo simpel: gewoon de drie-cijferige code invoeren… en voilà! Waarschijnlijk zal Teketekst 818 nog jaren bijblijven bij vele mannen. Super betrouwbaar, want het werkte nagenoeg altijd.

Advertentie

De televisiedienst, waar ook de ondertiteling voor programma’s te vinden is, was in korte tijd ongelooflijk populair geworden en dat lange tijd gebleven. Internet heeft natuurlijk grotendeels de functie van Teletekst vervangen, maar het blijft een belangrijk hulpmiddel voor mensen die niet of slecht kunnen horen en ondertiteling nodig hebben.

Hier een geweldige informatie-video over het nostalgische medium uit de jaren 80! Ook hebben we nog een overzicht van de meest gebruikte pagina’s voor je. Herken jij zaken?

Leuke weetjes…

Natuurlijk kunnen we niet beginnen met onze argumentatie, waarom Teletekst zo geweldig is, zonder even deze leuke weetjes te bespreken. Wist jij bijvoorbeeld dat:

  • Teletekst was oorspronkelijk ook bedoeld voor het ondertitelen van televisieprogramma’s voor doven en slechthorenden. Het bleek echter ook een handig medium voor andere informatie. Hier is Teletekst waarschijnlijk bij het grootste deel van de gebruikers bekend om geworden.
  • Toen Teletekst in 1980 ‘online’ werd gegooid, waren er 700 mensen bij de beheerders bekend, die Teletekst op hun dure televisietoestel konden ontvangen… Bijna een privéservice dus!
  • De BBC ging als eerste van start met een teletekstsysteem onder de naam Ceefax, een verbastering van “see facts”.
  • Het signaal van Teletekst werd meegestuurd met het televisiesignaal, maar dan in de beeldlijnen, die buiten het daadwerkelijke beeld vallen.

Tijd om eens die leuke herinneringen aan het nostalgische Teletekst naar boven te halen. We hebben er 12 voor je op rijtje gezet. Wat vind jij de meest typerende of hebben we eentje over het hoofd gezien? Laat het ons weten in een reactie onderin!

1. Het vertrouwde beginscherm…

Laten we beginnen bij het begin: dit beeld is toch in ieders geheugen gegrift? Wat een nostalgie:

2. Er kwamen de vetste plaatjes!

Zonder plaatjes zou het natuurlijk snel erg saai worden, maar dat was Teletekst absoluut niet! Er waren af en toe erg hippe plaatjes te vinden!

Advertentie

3. Snel het weer checken?

Je kon nergens sneller het weer opzoeken! Overzichtje voor de komende week of juist een coole weerkaart, no problem! Binnen 2 seconden op je scherm…

Er is nog meer Teletekst op de volgende pagina! Wat dacht je van die ENE sport-pagina of natuurlijk de hete ‘contact’-pagina… (zie #5 en #6)


Herkenbaar? Deel het met je vrienden!

Redactie

Als hoofdredactie van EnToen.TV heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

One Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Welkom op EnToen.TV!

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site) gebruiken ook wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We willen je vragen, deze éénmalig te accepteren! Lees verder!