10 redenen waarom groente en fruit vroeger beter waren

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

6

Laatste update:

6

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar is het jou opgevallen dat het groente en fruit van nu anders is dan vroeger toen je klein was?

Wij zochten op welke groente- en fruitsoorten een gigantische make-over hebben gehad sinds wij ukjes waren.

Via: pxhere.com, CC0

groente en fruit vroeger: wat is veranderd?

Ik wil niet zeggen dat alles veranderd is, hoor en dit is een allesbehalve wetenschappelijk artikel, maar als je goed oplet, dan kan je gemakkelijk dingen opvallen: onze fruit en groente lijken veranderd.

Het is niet meer zoals toen wij klein waren (of is dat juist een nostalgische reactie…?).

Jouw gedachten… Benieuwd of je je kunt vinden in onderstaande punten. Natuurlijk willen we ook jouw mening over groente en fruit van vroeger horen. Ben je het met ons eens?

Laat het weten in een reactie onderin!

Via: pxhere.com, CC0

1. Het formaat

Vroeger leken veel soorten groter. Grote komkommers, grote winterpenen, grote vleestomaten. Noem maar op. Nu is alles in mini- formaat te krijgen.

Vroeger had je joekels van een appels ertussen, maar soms zat er ook een kleintje, een baby, tussen. Het formaat van alle groente- en fruitsoorten is nu gelijk. Het lijken allemaal kloontjes van elkaar. One size fits all!

Via: flickr.com | paukrus, CC

2. Kleur

Nou denk jij misschien, kleur? Waar heeft ze het over. Een bloemkool is toch nog steeds wit? Ja, maar tegenwoordig heeft ons ouwe bekende fruit en groente allerlei kleurvariaties.

Zo heb je ook paarse broccoli, witte courgette en roze bloemkool. Joh, dat hoort toch niet? Ik koop lekker ouderwetse oergroenten met de juiste kleur. 😉

Via: pixabay.com, CC0

3. Smaak

Blijkbaar hadden wij vroeger geen smaak. Ik kon best leven met hoe alles vroeger smaakte. Zo smaakte mijn zure appel lekker zuur en als ik trek had in een zoete, dan pakte ik die van de fruitschaal.

Nu heb je allerlei smaken! Alsof onze Jonagold, Elstar, Cox en Goudreinet niet goed genoeg waren! Krijg nu al trek in een sappige appel als ik eraan terugdenk.

Maar wat ik mij nu afvraag, als onze appels veranderen, geldt dat dan ook voor de smaak van Appelsientje?

4. Variatie of te veel keus

Vroeger had je al aardig wat keus. Neem nou fruit. Op een gemiddelde marktkraam had je mandarijnen, appels, peren, druiven, bananen, pruimen. Moet ik nog doorgaan of kun je het nu al niet bijbenen?

Je zou denken dat wat wij aan gevarieerd fruit aten nu ook goed genoeg is, maar nee hoor. We willen meer, meer, meer. Gek is dat. Alles moet altijd meer maar is het ook beter? Ik weet soms niet wat ik moet kiezen.

Gevolg, keuzestress en uren kwijt aan boodschappen doen, waar ik al een hekel aan heb.

Via: Wikimedia Commons | G.Lanting, CC

5. Geur

Als je broccoli, spruitjes of witlof kookte, stonk het een uur in de wind en daarna gebeurde er van alles met windjes, maar dat is een ander verhaal. Die geur vertelde je meteen bij binnenkomst na het buiten spelen wat de pot schafte, scheetjesgroente.

Ik ben dol op oergroenten, dus ik neem die scheetjes voor lief. Maar lijkt de stank tijdens het koken niet minder geworden? Zouden ze ook dat hebben gemodificeerd?

6. Groente is ineens snoep geworden

Het imago van groente was vroeger niet zo best. De 5 schijven konden mij wat. Ik at netjes alles op en was dol op groente, nu nog steeds, maar ik at ze niet vanwege de 5 schijven wartaal die je als kind voorgeschoteld kreeg. Who cares, toch?

Nu lijkt iedereen fan van groente te zijn. Het wordt weggezet als snoep, maar ho even! Laten we niet te hard van stapel lopen, het is geen snoep! Of je er nou snoeptomaatjes van maakt of niet. Sjonge…Thanks Ottolenghi.

Voedingscentrum schijf van vijf
Via: flickr.com | Voedingscentrum, CC

7. Chiquita was exotisch

Vroeger deed je spannend door een Chquita banaan mee naar school te nemen. Dat kostte ook wel wat meer dan de reguliere banaan. Het was ook exotisch, dat kon je wel aan de reclame zien. Die kwam van ver joh ;)!

Tegenwoordig gaan we ergens naartoe op vakantie en daar zien we wat liggen en dan moeten, ja absoluut moeten, wij dat ook bij onze lokale buurtsuper kunnen krijgen, toch?! Nee, dat is juist het leuke van op vakantie gaan.

Dat is toch een veel leukere manier om in aanraking te komen met VERS exotisch fruit, of ben ik gek?

8. Schone schijn (alles moet perfect ogen)

Iedereen bewerkt foto’s van zichzelf en denkt dat alles pico bello eruit moet zien. Zzo gek zijn we ook geworden met ons fruit. Kun jij nog je herinneren hoe beurs fruit eruit ziet? Of een broccoli met kriebelbeestjes erin? Een peer met een stengel mét blad eraan.

Waar vind je die tegenwoordig nog? Waar zijn die gebleven en waarom willen wij die niet meer? Alles moet glimmen, net de appel van Sneeuwwitje, maar we weten allemaal hoe dat verliep. 

9. Voorverpakt

Groente en fruit afwegen was leuk. Ik mocht de knopjes indrukken, als ik het juiste item had gevonden en dan mocht ik zo trots als een pauw op BON drukken en stickeren maar! Hoe vet was dat! Nu ik erover nadenk, totaal niet, maar als kind was dit het leukste onderdeel van boodschappen doen.

Nu is nagenoeg alles voorverpakt. Spannend hoor! Nu leert een kind ook niet in te schatten hoeveel appels een kilo is, om maar een voorbeeld te noemen. Galg en rad, zeg ik je!

En was er nou niet iets met verpakkingen en een of andere plastic soup?

Via: Wikimedia Commons | Muntaka Chasant, CC

10. Groente en fruit voor gevorderden

Vond jij jezelf hoogbegaafd? Ik was slim, maar ik wil niet zeggen dat we tegenwoordig zo dom zijn dat we ons eigen fruit en groente niet kunnen schillen en snijden, of wel? Vroeger moest je er nog wat voor doen.

Nu koop je alles netjes voorverpakt en potverdorie, ze snijden het ook nog voor je! Maar dat kan de jeugd van tegenwoordig toch ook nog wel? Straks weten ze ook niet meer hoe een hele mandarijn eruit ziet omdat ze alles zo voorverpakt kopen.

Jouw groente en fruit herinneringen?

Er zijn uiteraard wat leuke toevoegingen op ons fruit en groente gekomen, maar sommige hadden niet gehoeven, of wel? Is er meer veranderd aan ons voedsel? Bijvoorbeeld snoep, wat niet meer verkrijgbaar is.

Wat valt jou het meest op en ben je het eens met bovenstaande opmerkingen?

Laat het ons weten in een reactie hieronder?

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

6 gedachten over “10 redenen waarom groente en fruit vroeger beter waren”

  1. Wat een geklaag hierover zeg. Ja het is fabrieksmatiger geworden waardoor de smaak er vaak vanaf gaat. Daar ben ik het helemaal mee eens, in die zin vind ik vroeger ook beter op dit punt. Maar in mijn ogen heb je ook veel zelf in de hand. Wij hebben de mazzel dat we een grote tuin hebben en een deel van onze groente en fruit halen we dus vers en onbewerkt hier vandaan door het zelf te planten. Ik heb mijn eigen appels, peren, pruimen, frambozen, bramen, bessen, druiven, tomaten, komkommers, paprika’s, wortels, sla, spinazie, courgette en daarnaast nog walnoten, knoflook, bieslook, pepers, basilicum, rozemarijn, oregano, peterselie en koriander. En een smaak dat het geeft 🙂 Niet iedereen heeft die mazzel, dat besef ik me heel goed, maar ga dan na een boer in de buurt, een gezamenlijke moestuin (waar je het zelf mag onderhouden of vers kunt kopen). Ga naar de markt of een groenteboer waar het vaker vers en minder bewerkt is. Als je het toch in de supermarkt haalt koop dan biologisch en grotendeels uit Nederland (behalve de exoten als je deze wilt). En als je het dan ook niet biologisch koopt, koop het ze dan in ieder geval heel ipv geschild en evt zelfs gesneden. Ik vind het belangrijk dat mijn kind weet wat groente en fruit is, ik vind de smaak belangrijk, ik vind de natuur belangrijk en dus maak ik keuzes die daar bij passen ipv alleen maar zeggen dat vroeger alles beter was. Want die keuzes van vroeger zijn er nog steeds maar je moet er wel een beetje jouw best voor doen.

    Beantwoorden
  2. Alles wordt te vroeg uit de grond getrokken of geplukt dan gaat het in koelhuizen en het meeste komt ook nog een van buiten Nederland. ik heb al jaren geen echte sappige appel gegeten, ze zijn gewoon nog rauw, bah!

    Beantwoorden
  3. Nou inderdaad smaakloze groente en fruit. Als je een netje smaakloze mandarijnen haalt mag je hopen dat er tenminste nog sap (water/ vocht) in zit. En appels dat waren vroeger smaakbommen. Nou tegenwoordig zit er geen smaak meer aan. Volgens mij komt t gewoon door de massa productie. De appelbomen worden waarschijnlijk volgepompt met een of ander goedje. Zodat hij veel appels en binnen korte tijd klaarstoompt om geplukt te worden.

    Beantwoorden
  4. Ik proef tegenwoordig nauelijks verschil meer tussen een peultje een sperziboon of snijboon.Alles smaakt hetzelfde.Ook de verse doperwtjes vielen erg tegen,geen smaak dus..Vandaag voor het eert opperdoezen gegeten met zout peper en een klontje roomnboter.Ik heb heel erg mijn best moeten doen om iets te proeven.Heel in de verte iets van romig, zoals vroeger.Ik koop alles biologisch,maar het mag niet baten.

    Beantwoorden
  5. Het fruit vroeger smaakte véél lekkerder, alles los verkrijgbaar, nu is bijna alles voorverpakt, dus ga ik liever naar de markt

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...