Even nagenieten van het (oude) Rad van Fortuin


Via: ANP | Kippa, CC

Tot mijn grote verbazing zag ik al zappend door televisieland dat het Rad van Fortuin, naar het Amerikaanse Wheel of Fortune, ook in Nederland nog draait! Het programma is niet zo populair meer, maar wij hadden ook wel de real deal. De versie van de jaren ’90 blijft om verschillende redenen mijn favoriet.

Via: RTL4 (capture)

Het rad van Fortuin was even wennen

Het Rad van Fortuin werd van 1990 tot 1998 uitgezonden in Nederland. Toen was ik net vers van de pers uit Suriname hiernaartoe gevlogen. Voor mij was het programma niet vreemd omdat ik in Suriname keek naar de Amerikaanse equivalent van. Wel moest ik aan een aantal dingen wennen, maar dat was snel gebeurd. Waarschijnlijk raakt iedereen snel gewend aan: “Mag ik een klinker kopen?”

Advertentie

Natuurlijk is er inmiddels weer een nieuwe versie van het klassieke televisiespel. Toch blikken wij met veel nostalgie terug en beschrijven hier in 13 herkenbare punten waarom de oude versie toch ZOVEEL beter was dan nu… 😉

1. Hans van der Togt

Wie het meest opviel, was de presentator, Hans van der Togt. Zijn energie spatte van het scherm af. Achteraf bleek hij ook wel van een drankje te houden, dus dat verklaart de gezelligheid. Misschien zei hij daarom ook wel eens per ongeluk het goede antwoord voor! Leuk om te zien, hoe ook Hans van der Togt met de tijd is meegegaan:

Via: ANP | Kippa, CC

Om vervolgens hip voor de dag te komen:

Via: ANP | Kippa, CC

In België hadden we natuurlijk de authentieke Walter Capiau:

2. De enige, echte Leontien

Er was maar één Leontien en dat was de enige echte. Ze zag er altijd sexy en modieus uit en eigenlijk moest ze even mooi lachen en bordjes draaien. Een kleine rol leek dit, maar ze kreeg als assistente de nodige aandacht. Iedereen was fan van Leontien, ook al draaide ze best vaak het verkeerde bordje om. Het is ook een lastig klusje ;-). Ze stond enorm onder druk hoor! Maar goed, het was wel een poppetje om te zien.

3. Het spel

Het spel was simpel want iedereen kon zich aanmelden door te bellen met de redactie of via een ingezonden brief. Raad het woord, de zin of het gezegde, dat was de bedoeling. Toch werd vaak niet het juiste antwoord geraden en moest Hansie meehelpen.

Het ging op basale elementen al mis. Zo werd vaak een medeklinker genoemd als er om een klinker werd gevraagd. Of het woord bestond uit 11 letters en een woord van 12 werd als antwoord gegeven. Heerlijk slim volk kwam er altijd soms! 😉 Maar die intro zit nog steeds in mijn hoofd:

4. Gaston

Herken jij de stem uit het vorige filmpje? Dat is de enige echte Gaston. Die van de Postcode Loterij, weet je wel. Ja, zo lang gaat die al mee. Met die stem ben je opgegroeid.

Via: Wikimedia Commons | HMG, Beeld en Geluid Wiki, CC

5. De Bonus

Soms kon je extra prijzen winnen. Als je draaide aan het rad en op Bonus terecht kwam, dan mocht je de prijs van die dag sowieso mee naar huis.

Via: RTL4 (capture)

Advertentie

6. De Joker

Een Joker kon worden ingezet om de beurt te behouden na een foute letter, verliesbeurt of bankroet. Iedereen wilde de Joker, omdat er vaak fouten werden gemaakt en dan hoefde je de beurt niet kwijt te raken. Herinner jij je dat irritante piepje nog?

Bekijk nog 6 RvF-herinnering op de volgende pagina!


Herkenbaar? Deel het met je vrienden!

Zuleikha Meijen

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Welkom op EnToen.TV!

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site) gebruiken ook wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We willen je vragen, deze éénmalig te accepteren! Lees verder!