7 leuke feitjes over de Baron uit Bassie & Adriaan: Paul van Gorcum


Via: youtube.com (caption)

Drommels, drommels, drommels, zei Paul van Gorcum voor het slapen gaan na zijn eervolle huldiging! Wat een verdienste om na 60 jaar uitgeroepen te worden tot Acteur des Vaderlands, een nieuwe titel die hij een jaar lang mag dragen. Maar wie is die goede man eigenlijk en wat weten jullie zoal van de bekende acteur Paul van Gorcum, oftewel ‘de Baron’ uit Bassie & Adriaan?

Via: Bassie & Adriaan

Deze 7 dingen wist je zeker niet over Paul van Gorcum

Natuurlijk kent iedereen de beroemde Baron uit Bassie & Adriaan. “Drommels, drommels, drommels…” zoals alleen Paul van Gorcum dat zeggen kon. Heerlijke nostalgie, maar Paul van Gorcum is niet voor niets gekroond tot Acteur des Vaderlands. We bespreken enkele leuke weetjes, die je waarschijnlijk nog niet wist…

Advertentie

1. Een wel heel bekende stem…

Je denkt bij Paul van Gorcum misschien allen aan Bassie & Adriaan, maar je (her)kent hem beter dan je denkt. Als kindje van de jaren ’80/’90’s was je zeker weten verzot op tekenfilms en hij was de stem van heel veel tekenfilmfiguren. Hij was Zazou uit de Leeuwenkoning, Gargamel van de Smurfen, Boris de Kat van Vrouwtje Theelepel, het Konijn uit Winnie the Poeh, maar ook was hij de stem van het paard van Lucky Luke (de Jolly Jumper).

In sommige tekenfilms deed hij overigens meerdere stemmen. Ken je Seabert, Ovide en zijn vriendjes, Maple Town en Ducktales nog? Je kunt beter vragen welke stem hij niet deed, want dan ben je sneller klaar.

Het meest bekend was de heer Van Gorcum natuurlijk in zijn rol als de Baron van Bassie & Adriaan.

2. Een ‘saaie’ achternaam

Paul Hubertus Otto van Gorcum, zoals onze nostalgische steracteur volledig heet, heette vroeger ‘De Heiden’ maar heeft zijn achternaam laten veranderen omdat deze niet interessant genoeg zou zijn. Maar what’s in a name, hij blijft dezelfde veelzijdige acteur waar wij mee zijn opgegroeid.

3. 60 jaar in het vak

Paul van Gorcum staat al vanaf zijn 6e op het toneel. Het mooie is dat hij zelfs nu nog rollen zou aannemen en die goede man wordt dit jaar 85. Echte passie voor het vak dus.

Via: ANP | Kippa, CC

Ook leuk om te weten is, dat ‘De Baron’ niet zijn eerste rol in Bassie & Adriaan was. Zo was hij eerder al diamantair of Professor Archibald Chagrijn in de ‘De huilende professor’

4. In Duitsland geboren

Hij is in Frankfurt am Main, Duitsland geboren en tijdens de oorlog met zijn familie in Nederland komen wonen. Dat zal niet makkelijk zijn geweest.

5. Hij was ook Sinterklaas

Herken je deze Sinterklaas trouwens nog? Ja, ook die rol vervulde hij een aantal jaar. Voor mij is hij nog steeds de leukste Sint ever!

6. Hij leest graag voor

Tijdens de feestdagen leest hij graag voor aan een groot publiek. Lijkt je dat niet fantastisch om eens mee te maken? Met zo’n stem moet dat extra indrukwekkend zijn…

7. Max Havelaar

Wie heeft deze niet op de leeslijst voor het eindexamen staan? Paul van Gorcum speelt in het theaterstuk ook een rol. Veelzijdig acteur, of niet?

Advertentie

Ook fan van Paul van Gorcum?

Kun je (net als wij) maar niet genoeg krijgen van de heer Van Gorcum, doe dan gerust lekker mee en gooi het eruit. En als jij ook vind dat zijn stem de meest nostalgische des Vaderlands is, deel dan vooral dit bericht met je vrienden als ode aan de Baron. ūüėČ

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Volg ons sociaal:


Herkenbaar? Deel het met je vrienden!

Zuleikha Meijen

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

2 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Welkom op EnToen.TV!

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site) gebruiken ook wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We willen je vragen, deze éénmalig te accepteren! Lees verder!