Kinderen voor Kinderen: wie is niet groot geworden met deze 17 hits?


Als kind opgroeiend in de jaren 80 en 90 kon je er bijna niet om heen: Kinderen voor Kinderen. Onlangs is het 38e album verschenen. Maar hoe zat het ook alweer met dit koor in jouw jeugd?

p.s.: Meezingen mag tijdens het lezen van dit artikel!

1. Zo begon het

Het eerste ‘Kinderen voor Kinderen’ koor werd in 1979 opgericht. Het doel was om de VARA speelgoedactie een helpende hand te bieden. Deze actie zamelde speelgoed in voor kinderen in ziekenhuizen en derde wereld landen.

Advertentie

2. Oproep

Aan de kinderen in de hoogste klassen van basisscholen door het hele land werd gevraagd thema’s aan te leveren voor de liedjes. Van sommige thema’s kun je wel raden van welke groep kinderen ze vandaan kwamen:

3. Heel veel thema’s

Thema’s bleken er genoeg. In al die jaren zie je een steeds terugkomende reeks aan onderwerpen die kinderen bezig houden zoals verliefdheid, scheiden, onrecht, eenzaamheid, pesten, geld, verhuizen etc. Dit liedje gaat over eenzaamheid:

4. Bekende tekstschrijvers

Een keur van bekende tekstschrijvers leefde zich vervolgens uit op deze thema’s en schreef er een liedje over. Willem Wilmink, Hans Dorrestijn, Herman Pieter de Boer en Henk Westbroek leverden regelmatig liedjes aan.

5. En beroemde componisten

Die liedjes werden dan op muziek gezet door al even bekende componisten zoals Henk Westrus, Harry Bannink en Tonny Eijk. Hoe tekstschrijvers en componisten het ook deden, de liedjes bleken vaak onvergetelijk.

Advertentie

6. De eerste show

De allereerste show die in 1980 werd uitgezonden was live en werd niet opgenomen. Die is dus niet bewaard gebleven. Later hebben ze het exacte programma nog een keer gedraaid en toen is het wel opgenomen. Dit is die volledige show mocht je daar tijd voor hebben:

7. Meezingen maar

De grootste hit van dat eerste album was natuurlijk: ‘Ik heb zo waanzinnig gedroomd’.

8. Groot succes

Dat eerste album was een groot succes. Het stond negen weken op nummer 1 en maar liefst 19 weken in de Album top 100. Het werd dus Platina. Ook dit nummer stond erop:

Advertentie

9. De tweede keer

Ook het tweede album deed het prima met drie weken op nummer 1 en 27 weken in de lijst. Ook dat werd platina en dit album ken je natuurlijk vooral van de hit ‘Op een onbewoond eiland!’

log in

reset password

Back to
log in

Genoten? Schrijf je dan in voor onze GRATIS nostalgische nieuwsbrief!

Geen zorgen, we spammen niet!
Inschrijven
close-link

Herkenbaar?

Schrijf je dan in voor onze GRATIS nostalgische nieuwsbrief met nog meer jeugdsentiment!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!
close-link
Click Me