Vrouwendag: met deze 12 heldinnen ben jij grootgebracht!


7. Mulan

Een jonge vrouw die stiekem de plaats van haar vader in het leger inneemt omdat zij ook wil vechten, stoerder dan dat wordt het niet. En misschien is Mulan daarom wel de grootste heldin uit het rijtje. Ze wilde net als mannen in het leger dienen en gelijk behandeld worden. Toen dat niet mocht, deed ze het toch. Over radicaal feminisme gesproken.

mulan

Advertentie

8. Ginger uit As told by Ginger

Het beginliedje ‘het gras is veel groener, aan de overkant’, gaf al een nadrukkelijke boodschap. Ginger was een vrijzinnig buitenbeentje. Alsof haar rode haar en naam de populariteitstest niet moeilijk genoeg maakte, schreef ze ook nog eens poëzie en was ze student-president van haar school. Who cares? Ginger alvast niet. Zij is ongetwijfeld het meest hartstochtelijke stripfiguur ooit.

9. De Powerpuff Girls

“Sugar, spice and everything nice” en zo maakte professor Utonium per ongeluk de Powerpuff Girls. Blossom, Bubbles en Buttercup gebruikten hun superkrachten om hun stad te redden van het kwaad. En dat allemaal netjes voor het slapengaan.    

10. Anouk

Je moeder luisterde ernaar in de auto maar wist zij veel dat jij mee luisterde. Songteksten zoals die van ‘nobody’s wife’ zeggen eigenlijk meer dan genoeg. Wat een vrouw. Bovendien heeft ze een nogal afwijkende gezinssituatie met meerdere kinderen van verschillende mannen. Volgens het patriarchaat de imperfecte mama. Daarom des te meer de perfecte heldin.

11. Phoebe Buffay uit Friends

Phoebe Buffay is een gek figuur. Ze zingt schaamteloos liedjes zoals ‘Smelly cat’, wanneer ze loopt lijkt ze een halfgare debiel, en van even dakloos te zijn is ze zeker niet keuriger geworden. Maar wat haar tot ware heldin maakt, is dat Phoebe nooit bang is om ‘nee’ te zeggen.

Advertentie

12. Lisa Simpson

Lisa is een nerd als het op school aankomt. Ze studeert veel te veel en wil in alles uitblinken, ambitieus als ze is. Herinner jij je nog de aflevering waarin ze president van de Verenigde Staten is? Ja, van een feministisch statement gesproken. #LisaForPresident2020

Waren deze heldinnen ook voor jou een inspiratiebron? Natuurlijk weten wij, dat er nog VELE meer zijn. Welke ultiem rolmodel (behalve je mama) ontbreekt er nog in het lijstje? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook: 24 dingen die je nog NIET wist over Disney prinsessen!

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Volg ons sociaal:


Herkenbaar? Deel het met je vrienden!

Rosalie Van Hoof

One Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Welkom op EnToen.TV!

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site) gebruiken ook wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We willen je vragen, deze éénmalig te accepteren! Lees verder!