Op deze gruwelijke verhalen zijn je favoriete Disney-sprookjes gebaseerd!


6. Pinokkio

In de disney film is Pinokkio een lief en behulpzaam jongetje, gemaakt van hout. Zijn vader heeft hem gemaakt en wenste dat Pinokkio een echt jongetje zou worden. Hij werd op zijn wenken bediend en een elf bracht Pinokkio tot leven. Er is alleen iets raars met zijn neus… Wanneer Pinokkio liegt, groeit zijn neus. Op het einde van de film, verandert Pinokkio in een echte jongen. De eeuwige droom van zijn vader wordt dus uiteindelijk werkelijkheid.

Advertentie

Het originele verhaal

In de originele versie heeft Pinokkio een wat anders karakter. Zo is hij helemaal niet lief en behulpzaam, maar onbeleefd en vol met kattenkwaad. Hij steelt van iedereen en maakt weinig vrienden. Pinokkio krijgt uiteindelijk zijn verdiende loon. Een kat en een vos binden hem vast aan een boom en dat zou uiteindelijk de laatste plek op aarde worden voor Pinokkio.

Via: via Wikimedia Commons

7. Mulan

In de versie die wij kennen is Mulan een meisje dat de oorlog wint. Ze vermomt zichzelf als man om deel te mogen nemen aan de oorlog van China tegen de Hunnen. Ze blijkt goud waard, want is uiteindelijk verantwoordelijk voor de overwinning.

Het originele verhaal

De oorspronkelijke versie gaat compleet anders. China verliest uiteindelijk de oorlog. Mulan wordt in leven gehouden op voorwaarde dat ze met de leider van de hunnen trouwt. Mulan doet dit, maar vlucht al snel. Eenmaal bij haar ouderlijk huis aangekomen, komt ze erachter dat haar vader overleden is en haar moeder met een nieuwe man getrouwd is. Mulan kan hier niet mee leven…

By Identified as He Dazi (赫達資) [Public domain], via Wikimedia Commons

8. Belle en het beest

In de beroemde Disney-versie wordt de vader van Belle ontvoerd door het beest. Na haar zoektocht, komt uiteindelijk Belle voor hem in de plaats in het kasteel (van het beest) te leven. Hier raakt ze bevriend met het pratende servies en komt ze erachter dat het beest eigenlijk heel lief is. Ze kust hem uiteindelijk en hiermee wordt de vloek verbroken. Het beest veranderd in een man en ze leefde nog lang en gelukkig.

Advertentie

Het originele verhaal

De originele versie is geschreven door Gabrielle-Suzanne Bardot de Villeneuve. In deze versie haalt Belle het beest over om haar een weekje naar haar zussen te laten gaan. Ze komt vol met juwelen aan bij haar zussen en dit valt in het verkeerde keelgat. De zussen zijn verschrikkelijk jaloers. Ze overtuigen Belle dat ze moet blijven. Ze hopen op deze manier het Beest zo boos te maken dat hij Belle zal opeten… De Disney-film is overigens op een andere (latere) versie van het sprookje gebaseerd!

Via: Anne Anderson (1874-1931) (Wikimedia Commons)

9. Rapunzel

In de versie die wij kennen is Rapunzel een bloedmooie prinses met blonde lokken, waar menig vrouw jaloers op is. Ze zit opgesloten in een toren en wordt gered door een prins. Samen gaan ze op avontuur!

Het originele verhaal

Het originele verhaal is net als Sneeuwwitje geschreven door de gebroeders Grimm. Hierin zijn de ouders van Rapunzel boeren en ruilden zij het Rapunzel voor een Rapunzelplant. Rapunzel kwam in de toren terecht en werd gered door een prins, met wie ze later trouwt. De heks komt hierachter en gooit de prins uit een raam. Hij landt met zijn ogen op iets scherps en wordt blind. Hij zwerft rond door het grote bos, maar dan hoort hij plots Rapunzels stem. Hij vindt Rapunzel en met haar magische tranen zorgt ze ervoor dat hij weer kan zien. Eind goed, al goed!

Via: Wikimedia Commons

10. The Junglebook

Wij kennen Mowgli als het stoere, behulpzame jongetje; helemaal alleen in de jungle. Hij wordt opgevoed door een panter en een beer. Samen beleven ze leuke avonturen.

Het originele verhaal

In de oorspronkelijke versie, geschreven door Rudyard Kipling, krijgen we een iets andere kant van Mowgli te zien. Hij vermoordt tijger Shere Khan en vernietigt een geheel dorp met behulp van olifanten en wolven. Alle mensen verdenken Mowgli ervan, dat hij een ‘rotte ziel’ heeft en hij moet vluchten. Uiteindelijk wordt hij opgevangen door de Engelsen.

Via: Maurice & Edward Detmold – The Jungle Book (1908), Link

Advertentie

11. Pocahontas

De Pocahontas die wij kennen praat met bomen en heeft een wasbeer als beste vriend. Ze word verliefd op iemand van de andere partij (Engeland) en hierdoor ontstaat er een oorlog tussen haar land en de Engelsen.

Het originele verhaal

In het originele verhaal ontvoert de familie van Pocahontas (oftewel Matoaka) de Engelsman John Smith. Pocahontas grijpt in en redt zijn leven. Verder zijn de twee niet verliefd op elkaar… Uiteindelijk wordt Pocahontas zelf de dupe van de oorlog. Ze wordt ontvoerd door de Engelsen. Later trouwt ze met een andere Engelsman en gaat ze op onverklaarbare wijze dood… Om dit verhaal nog wat kracht bij te zetten: Het is echt gebeurd!

Via: New England Chromo. Lith. Co., Wikimedia Commons

Lees ook: Als Disney-prinsessen echt haar hadden, dan zou het er zo uit zien…

log in

reset password

Back to
log in