Op deze gruwelijke verhalen zijn je favoriete 11 Disney-sprookjes gebaseerd!


Disney-sprookjes staan bekend om hun romantische eindes en positiviteit. Walt Disney baseerde zijn films alleen op iets minder gezellige verhalen. Wij zochten uit op wat voor gruwelijke verhalen de Disneysprookjes gebaseerd zijn. Brrr! Misschien maar goed, dat Disney er zo’n positieve wending aan heeft gegeven!

1. Assepoester

In de ‘Disney’ versie van Assepoester gaat het verhaal over een prinses, die een avondje ontsnapt aan haar stiefmoeder en -zussen. Vervolgens gaat ze dansen op het bal en ontmoet ze de prins. Arme Assepoester moet om 12 uur ‘s nachts thuis zijn, maar onderweg verliest ze haar glazen muiltje. De prins vindt vervolgens het muiltje en gaat op zoek naar de eigenaar. ‘Wie het muiltje past, mag met hem trouwen’. Dit gebeurt uiteindelijk ook en zo komt het allemaal goed!

Advertentie

Het originele verhaal

De originele versie van Assepoester is geschreven door Charles Perrault en deze is iet wat bloediger, dan de versie die bij het grote publiek bekend is. Zo snijden de stiefzussen hun tenen af, om koste wat het kost in het glazen muiltje te kunnen passen. Ook eindigt dit sprookje net wat extremer. Op de bruiloft van Assepoester en de prins worden de ogen van de stiefzussen uitgepikt door een groep duiven. Bah!

2. Doornroosje

Wij kennen het verhaal van Doornroosje als het ‘slaapverhaal’. Doornroosje prikt zich aan het spinnewiel en valt voor 100 jaar in slaap. De enige manier waarop zij vroegtijdig ontwaken kan, is door de kus van een prins. Deze prins vervult zijn plicht en kust Doornroosje wakker. Samen zullen ze lang en gelukkig leven.

Het originele verhaal

Net als bij Assepoester het geval is, is de originele Doornroosje iets grimmiger. Zo kust de prins Doornroosje niet, maar heeft hij (tegen haar wil) seks met haar. Vervolgens rent de prins terug naar zijn Kasteel waar zijn vrouw (ja, echt) op hem wacht. Doornroosje wordt wakker op het moment dat ze bevalt van een tweeling. “Kunnen jullie het nog aan?” Ze belandt in een conflict met de vrouw van de prins, maar uiteindelijk zorgt de koning ervoor, dat Doornroosje samen met de (niet zo hoffelijke) prins trouwt. Eind goed al goed!

Via: Henry Meynell Rheam, (Wikimedia Commons)

Advertentie

3. Sneeuwwitje

In de wereldberoemde Disney-versie van sneeuwwitje vlucht zij van de koningin omdat ze het mooiste meisje van het land is. Ze komt terecht bij 7 dwergen die haar opvangen in het bos. De koningin is niet blij en verkleedt zich als heks om sneeuwwitje vervolgens te vermoorden d.m.v. een vergiftigde appel. Dit sprookje is geen sprookje, zonder de prins op het witte paard. Sneeuwwitje wordt door de prins wakker gekust om uiteindelijk te trouwen en een lang en gelukkig leven te leiden (Duh!)

Het originele verhaal

De originele versie, geschreven door de gebroeders Grimm, gaat net een stukje verder. In de disney-versie gaat de heks dood omdat ze van een rots valt. In de Grimm-versie moet ze als straf gloeiend hete ijzeren schoenen dragen, tot ze neervalt en uiteindelijk om het leven komt.

Via: Wikimedia Commons

4. De kleine zeemeermin

In de disney-versie van dit sprookje maakt zeemeermin Ariël een deal met een heks. Ze ruilt bij deze deal haar stem in voor een paar benen. Deze benen heeft ze nodig om haar liefde te vinden op het vaste land. Deze vindt zij (uiteraard) in de vorm van een prins genaamd Eric. Deze helpt haar om de heks te vermoorden en later zullen ze (hoe kan het ook anders) trouwen en samen (gelukkig) oud worden.

Het originele verhaal

Het originele verhaal is geschreven door Hans Christian Andersen. Hij schreef een iet wat anders einde. Zo vond dezelfde deal plaats als in de Disney-versie, maar was er een sadistische toevoeging. Zo kreeg Ariël weliswaar twee benen, maar deze twee benen deden verschrikkelijk veel pijn. Mede hierdoor koos prins Eric voor een andere vrouw. Ariël trekt dit niet en gooit zichzelf terug in de oceaan…

Via: E. S. Hardy – h, Link

Advertentie

5. De klokkenluider van de Notre Dam

In de voor ons bekende versie van ‘De klokkenluider van de Notre Dam’ is Quasimodo de grote held. De gebochelde klokkenluider met maar één oog wordt verliefd op het meisje Esmeralda. Uiteindelijk red hij haar van de brandstapel.

Het originele verhaal

De oorspronkelijke versie is geschreven door Victor Hugo en opnieuw heeft het verhaal een ander einde. Zo faalt Quasimodo en gaat de bloedmooie Esmeralda dood. Quasimodo kan niet met zichzelf leven en gaat in hongerstaking, wat uiteindelijk zijn dood betekent. Aah!

Via: Antoine Wiertz: photo by user:Szilas, Link

Lees op pagina 2, hoe het zit met Belle en het Beest!

Genoten? Schrijf je dan in voor onze GRATIS nostalgische nieuwsbrief!

Geen zorgen, we spammen niet!
Inschrijven
close-link

Herkenbaar?

Schrijf je dan in voor onze GRATIS nostalgische nieuwsbrief met nog meer jeugdsentiment!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!
close-link
Klik hier niet