GAME-time! Met welke spelcomputer speelde JIJ vroeger?


7. GameBoy

Nog voor de doorontwikkeling van de gewone spelcomputer, bracht Nintendo ook een draagbare console uit met de naam GameBoy. Dit als concurrent van de Sega Game Gear, de Atari Lynx en de TurboExpress van NEC. Nintendo won uiteindelijk de strijd. Hun handheld gebruikte elementen van de NES en de Game & Watch van Nintendo. Deze laatste spelcomputertjes waren ook in Nederland populair. Het was een kleine draagbare computertje met een zwart-wit LCD scherm. Je kon met de knoppen eigenlijk alleen maar naar links of rechts, waardoor de spellen allemaal op elkaar leken. De werelden in de GameBoy waren veel groter. Het scherm was nog wel zwart-wit, toch kon je er veel meer mee dan met de standaard Game & Watch. De GamBoy werd standaard verkocht met het spel Tetris, wat daardoor een gigantisch succes werd.

https://youtu.be/yB7kcH3Xv6M

Advertentie

8. Sega Mega Drive

Sega zat ook niet stil en bracht een nieuwe spelcomputer uit: de Sega Mega Drive. Deze opvolger van de Master System bleek in Japan geen doorslaand succes, maar in Amerika sloeg de console wel aan. Sonic the Hedgehog werd inmiddels tot de officiele mascotte van Sega gebombardeerd, dus werd er een speciaal team opgericht die zich alleen met dat spel bezig hield. Team Sonic is vandaag de dag nog steeds actief.
In 1997 stopte men met de productie van de Mega Drive, omdat de baas van Sega tegen beter weten in de focus wilde leggen op de nieuwe telg uit de familie: de Saturn.

https://youtu.be/HabrsySeK4Q

9. SNES

In 1991 kwam Nintendo met de SNES (Super Nintendo Entertainment System) op de proppen. Deze spelcomputer was de 16-bit opvolger van de NES. Dit betekende betere graphics en een beter geluid. Hierdoor konden ze nieuwe versies uitbrengen van hun oude successen zoals Super Mario World, Gradius III en SimCity. Later zijn er ook veel RPGs (Role-Playing Games) op deze console verschenen, waarvan Final Fantasy de bekendste is.
Vandaag de dag is deze spelcomputer nog steeds een gewild verzamelobject en er zijn online ook goede emulators te vinden, zodat de oude spellen nog op de PC te spelen zijn.

https://youtu.be/BrI-A94aLfo

Advertentie

10. Sega Saturn

In 1994 kwam Sega uit met de Saturn. Dit was een 32-bits spelcomputer, wat nog betere graphics betekende. Echter werd de computer, als we de critici mogen geloven, te vroeg uitgebracht. Hierdoor was het aantal spellen beperkt. Ook was de hardware te ingewikkeld waardoor ontwikkelaars niet zo makkelijk een spel konden maken voor deze machine. Wereldwijd zijn er 9,5 miljoen exemplaren van verkocht, wat in vergelijking tot andere spelcomputers een flop betekende.

https://youtu.be/KEHWHgbU5Jw

11. Playstation

Halverwege de jaren negentig kwam Sony met de PlayStation op de proppen. Deze concurrent van de Sega Saturn was een stuk krachtiger en liet de concurrentie ver achter zich. Ook Nintendo kreeg er een geduchte concurrent bij, waar ze eigenlijk zelf voor verantwoordelijk waren. De Play Station is ontstaan door een mislukte samenwerking tussen Sony en Nintendo. Nintendo wilde een spelcomputer met een cd en vroeger Sony deze te ontwikkelen. Nintendo wilde echter alle rechten opeisen, wat Sony weigerde. Dus Nintento ging uiteindelijk in zee met Philips en Sony bracht de Play Station of SNES-CD zelf uit als de Sony PlayStation.
Sony wilde zichzelf anders in de markt zetten dan hun concurrenten en kozen voor een aantal aparte reclamecampagnes. Spelen met de Sony PlayStation werd weer stoer.

“Do not underestimate the power of PlayStation”

“Double life”

“Mental wealth”

https://youtu.be/YWmbUMStlGI

Advertentie

12. Dreamcast

Sega probeerde nog met de Dreamcast de concurrentie aan te gaan, maar kon het niet winnen van de Playstation 2, dus stopten ze met de productie van consoles en richtte zich alleen nog maar op het uitbrengen van spellen.

log in

reset password

Back to
log in