Oude spelcomputers: met welke van deze 17 speelde jij?

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Welk kind in Nederland en België heeft er nog een van deze oude spelcomputers of game consoles gespeeld? Precies. Dat zullen er over de afgelopen tientallen jaren niet heel veel zijn. Of het nu een Atari, Xbox of Game Boy was, grote kans dat je eerste spelcomputer hier voorbij komt…

Spelcomputers van vroeger

Zelfs nu is de spelcomputer populairder dan ooit, mede dankzij de extra multimedia mogelijkheden van de huidige generatie spelcomputers. Vroeger was dat wel anders.

In de eerste machines zat zo weinig geheugen dat kleur zelfs nog niet mogelijk was en later, toen dat wel kon, moesten we het ook met simpele bliepjes doen als muziek.

NES Nintendo spelcomputer
Via: flickr.com | Matthew Paul Argall, CC

Toch hebben veel mensen nog heimwee naar HUN eerste spelcomputer. Dus daarom een overzicht. Welke van deze 17 spelcomputer heb jij gehad? Laat het weten in een reactie onderin!

Jaren 70 spelcomputers

Laten we beginnen bij het begin: de jaren 70. Benieuwd of je deze spelcomputers nog herkent…

1. Magnavox Odyssey: de eerste (1972)

Een van de eerste echte spelcomputers die je op je televisie kon aansluiten was de Odessey. Een van de populairste spellen op deze machine was tennis. Veel mensen zullen hierin waarschijnlijk Pong ontdekken.

2. Pong van Atari (1975)

Omdat de Odyssey niet goed verkocht en vooral onbetrouwbaar werkte, kwam Atari niet veel later met hun Pong op de proppen. Eerst op de consoles en rond 1975 ook voor thuis. Dit spel bleek een succes, ondanks dat er op de machne niet veel verschillende speelvarianten van het spel aanwezig waren.

Het bedrijf Atari groeide behoorlijk door het populaire spel Pong. De zaken gingen zelfs zo goed dat ze genoeg geld hadden om een nieuwe console (ander woord voor spelcomputer) uit de brengen.

Eerste spelcomputers atari pong
Via: flickr.com | Jeff Keyzer, CC

3. Atari 2600 (1977)

Met de Atari 2600 startte het tijdperk van de spelcomputers pas echt. Gigantisch populair en de consoles vlogen als warme broodjes de winkeldeuren uit. Dertig miljoen consoles vonden een nieuwe eigenaar.

Iedereen genoot van de spellen, die daarvoor alleen in de rokerige computerhallen te spelen waren. Space Invaders was in 1980 zo populair dat alleen al door dat spel mensen een Atari kochten om het thuis te kunnen spelen.

4. Videopac van Philips (1978)

Philips gooide ook een duit in het zakje met het uitbrengen van de Videopac. Het bijzondere aan deze tijdsgenoot van de Atari 2600 was, dat de Videopac als enige console een toetsenbord had. Hierdoor prees Philips hun spelcomputer als een van de meest geavanceerde op dat moment.

Door een magere beeldkwaliteit en het beperkt aantal spellen, bleef een groot succes achterwege.

Jaren 80 spelcomputers

We zijn alweer 10 jaar verder in ontwikkeling en dat merk je. De nieuwste specs. en features werden toegevoegd aan de spelcomputers van de jaren 80…

5. ‘De Nintendo’ of NES (1985)

Na de Amerikaanse spelrecessie begin jaren tachtig, waren de Amerikaanse winkelaars terughoudend in de aankoop van nieuwe spelcomputers. Toen de Nintendo Entertainment System (kortweg NES) op de markt kwam, duurde het dan ook even voordat het een succes werd.

NES Nintendo eerste spelcomputer
Via: flickr.com | Mark Ramsay, CC

In eerste instantie werd de NES gebundeld met een robot genaamd R.O.B. Deze robot diende als tweede speler. Ook werd er een spel bijgeleverd. Dat spel is sindsdien legendarisch. Super Mario Bros ontkende een rage, die tot op de dag van vandaag nog niet is gestopt.

De verkoop van de NES stagneerde pas toen Sega met een spelcomputer op de markt kwam.

6. SEGA (1986)

Sega bracht de Sega Master System op de amerikaanse markt om de comcurrentie met de NES aan te gaan. In eerste instantie bundelde ze het spel Alex Kidd aan de spelcomputer. Later werd dat Sonic the Hedgehog, wat tot op de dag van vandaag nog steeds een populair spel is.

De Sega werd niet zo’n groot succes als verwacht, omdat het aanbod van spellen voor de NES veel groter was. Toch heeft deze console nog steeds veel fans. Via allerlei websites zijn de spelcomputers nog te vinden.

7. Game Boy (1989)

Nog voor de doorontwikkeling van de gewone spelcomputer, bracht Nintendo ook een draagbare console uit met de naam Game Boy. Dit als concurrent van de Sega Game Gear, de Atari Lynx en de TurboExpress van NEC. Nintendo won uiteindelijk de strijd.

Nintendo Game Boy draagbare spelcomputer
Via: Nintendo

Hun handheld gebruikte elementen van de NES en de Game & Watch van Nintendo. Deze laatste spelcomputertjes waren ook in Nederland populair. Het was een kleine draagbare computertje met een zwart-wit LCD scherm.

Je kon met de knoppen eigenlijk alleen maar naar links of rechts, waardoor de spellen allemaal op elkaar leken. De werelden in de Game Boy waren veel groter. Het scherm was nog wel zwart-wit, toch kon je er veel meer mee dan met de standaard Game & Watch.

De Game Boy werd standaard verkocht met het spel Tetris, wat daardoor een gigantisch succes werd.

8. Sega Mega Drive (1989)

Sega zat ook niet stil en bracht een nieuwe spelcomputer uit: de Sega Mega Drive. Deze opvolger van de Master System bleek in Japan geen doorslaand succes, maar in Amerika sloeg de console wel aan.

Sonic the Hedgehog werd inmiddels tot de officiële mascotte van Sega gebombardeerd, dus werd er een speciaal team opgericht die zich alleen met dat spel bezig hield. Team Sonic is vandaag de dag nog steeds actief.

In 1997 stopte men met de productie van de Mega Drive, omdat de baas van Sega tegen beter weten in de focus wilde leggen op de nieuwe telg uit de familie: de Saturn.

Jaren 90 spelcomputers

We zijn alweer aangekomen in de geweldige jaren 90 en dat zien we ook aan de spelcomputers. Ook hier zitten weer veel ‘klassiekers’ tussen…

9. ‘Super Nintendo’ SNES (1991)

In 1991 kwam Nintendo met de SNES (Super Nintendo Entertainment System) op de proppen. Deze spelcomputer was de 16-bit opvolger van de NES. Dit betekende betere graphics en een beter geluid.

Via: Nintendo

Hierdoor konden ze nieuwe versies uitbrengen van hun oude successen zoals Super Mario World, Gradius III en SimCity. Later zijn er ook veel RPGs (Role-Playing Games) op deze console verschenen, waarvan Final Fantasy de bekendste is.

Vandaag de dag is deze spelcomputer nog steeds een gewild verzamelobject en er zijn online ook goede emulators te vinden, zodat de oude spellen nog op de PC te spelen zijn.

Méér spelcomputers van vroeger…

We zijn er nog niet en hebben nog enkele klassiekers uit de 90’s en jaren 00 voor je! Wat dacht je van die spelcomputer, die je zeker ‘niet moest onderschatten’…

Lees dus snel verder op de volgende pagina!

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Oude spelcomputers: met welke van deze 17 speelde jij?”

  1. Het alle enige tv programma die ik kende en helemaal gek van ben was jipsloop want ik vond Esther muis op haar schoen een stuk!!! want deze gothic achtige vriendinnetje van jipsloop had een aparte stem en klinkt wat brabants limburgs nu heb ik de serie gevonden via de computer.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...