Van deze 13 feiten over de Olympische winterspelen krijg je het koud!


Via: screenshot NOS

Inmiddels zijn de Olympische Spelen in Pyongchang alweer lekker bezig en scoort Nederland aardig wat medailles. De hoogste tijd om eens even stil te staan bij wat momenten uit de Nederlandse geschiedenis van de Olympische Spelen waar je het koud van krijgt. Als bonus vertellen we je over de Olympische Winterspelen in Nederland, de olympische sport waar de Nederlanders de meeste rellen mee veroorzaakt hebben en Kos en Heiden, inderdaad, die schaatsers…

1. De Jaren ’90, het enige decennium met een EXTRA Winterspelen

Normaal gesproken zijn de Olympische Winterspelen ééns in de 4 jaar. Vroeger werden de Olympische Winterspelen en Zomerspelen in hetzelfde jaar georganiseerd. In de Jaren ’90 besloot men dit los te maken en de jaren te verdelen. Vanaf dat moment hebben we dus elke 2 jaar spelen, om en om Winterspelen en Zomerspelen. De drie steden waren: Albertville (Frankrijk, 1992), Lillehammer (Noorwegen, 1994) en Nagano (Japan, 1998).

De olypische winterspelen in de jaren '90
De logo’s van de 3 olympische winterspelen van de jaren ’90

Advertentie

2. We winnen nu al meer medailles dan in de hele jaren ’90

Momenteel staat het aantal medailles dat ‘we’ in Pyongchang gehaald hebben op 14. Dat is meer dan in op alle Olympische Winterspelen van de jaren ’90. We hebben de resultaten even op een rij gezet.

OS / medailles goud zilver brons Totaal
1992 1 1 2 4
1994 1 3 4
1998 5 4 2 11
2018 7 6 5 17

3. Wereldwijd horen we bij de top 10 meeste medailles ooit gehaald!

Tot nu toe staan we 12e op de lijst met de beste prestaties ooit. Op plaats 11 staat (nog altijd) de DDR, die geen medailles meer haalt. Finland staat op de tiende plek. Aangezien Finland nu nog geen gouden of zilveren medailles en 4 bronzen medailles heeft gehaald gaat Nederland ook hen voorbij. Daarmee komen we waarschijnlijk in de Top 10 aller tijden!

Olympische Winterspelen medailles
Het overzicht van de medailles per land tot en met de Olympische Winterspelen 2014. Vanaf 2018 staat Nederland in de Top 10!

4. De succesvolste Nederlandse Olympiër is…

Dacht jij ook dat we Sven Kramer bedoelden? Dan had je het bijna goed, dit is de meest succesvolste Nederlandse olympische man. De beste Nederlandse Winterolympiër is namelijk Ireen Wüst. Zij won in haar Olympische carrière 5 keer goud, 4 keer zilver en 1 keer brons. Deze medailles brengen haar naar de 7de plaats in het klassement. Sven Kramer komt met 8 medailles (4 keer goud, 2 keer zilver en 2 keer brons) niet verder dan een gedeelde 18de plaats. Dat ze allebei al jong veel prijzen pakten bewijst het onderstaande filmpje uit het begin van hun carrière.

Advertentie

5. De Nederlander die voor 2 landen uitkwam op de Olympische Spelen

Wie van jullie herinnert zich nog de bijnaam ‘schaatsbelg’? In de jaren ’90 waren er veel schaatsers en dus strenge selectie-eisen om mee te mogen naar de Olympische Spelen. Onze Nederlandse trots van 1992, die toen op de Spelen voor de enige gouden ‘Nederlandse’ medaille (op de 10 kilometer) zorgde was boos over die kwalificatie-eisen. Hij vond dat hij als voormalig Olympisch kampioen het recht had om mee te doen. Toen dit na discussie niet lukte besloot hij zich te naturaliseren tot Belg. Aangezien België geen schaatscultuur heeft kon hij als Belg zonder moeite naar de Olympische Spelen in Nagano. Hier pakte hij, na Rintje Ritsma en Gianni Romme, brons op de 5 kilometer. Weet jij al over wie we het hebben?

6. De Gouden Medaille is niet van echt goud!

Daar sta je dan op jouw moment. Het ongelofelijke is gebeurd, je hebt jouw Olympische race gewonnen! Gefeliciteerd met jouw zilveren medaille! ….eueueueuhhhh zilver???? Ja, inderdaad. De Gouden medaille is al sinds 1912 niet meer van goud. Volgens de bepalingen van het Internationaal Olympisch Comité moet de medaille minimaal 6 gram goud bevatten. De Gouden medaille in Pyongchang weegt liefst 586 gram. Die zes gram goud is dus precies genoeg om het zilver, waar de medaille van gemaakt is, te bedekken. De zilveren (580 gram) en bronzen (493 gram) medaille zijn overigens wel echt. Volgens dit artikel heeft de gouden medaille een waarde van EUR 460,-, de zilveren EUR 255,- en de bronzen slechts EUR 2,80. We weten niet of dat inclusief het lintje of doosje is. Gelukkig is de sportieve en verzamellaarswaarde volgens hetzelfde artikel vele malen groter!

2018 Winter Olympic medals

Advertentie

7. Het heftigste incident ooit, de aanval op Nancy Kerrigan – Lillehammer 1994

Op de eerste Olympische Spelen nieuwe stijl in Noorwegen in 1994 vond direct het heftigste incident ooit plaats. Nancy Kerrigan was dat jaar de grootste kanshebber voor een kunstschaatsmedaille. In het jaar voorafgaand aan haar Olympische race werd zij door een man aangevallen en met een honkbalknuppel op haar knie geslagen. Het bleek al snel dat haar, eveneens Amerikaanse, rivale Tonya Harding iemand had ingehuurd om haar winkansen te vergroten. Gek genoeg konden beide sporters toch mee doen aan de Olympische Spelen in Lillehammer. Daar bleek dat de hele exercitie zinloos was. Nancy werd tweede en Tonya 8ste.

In deze schokkende video reageren de betrokkenen.

Herinner jij je die verschrikkelijk wissel nog? (zie #10)


Herkenbaar? Deel het met je vrienden!

Robert Kroes

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Welkom op EnToen.TV!

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site) gebruiken ook wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We willen je vragen, deze éénmalig te accepteren! Lees verder!