Familie Barbapapa: 7 weetjes over deze wereldverbeteraars


Via: youtube.com (caption) | Barbapapa - Official Channel

Wie is er niet (een klein beetje) mee groot gebracht: de Barbapapa’s?! Een nostalgisch programma voor veel kinderen uit de 70’s, 80’s en 90’s! De kleurige wereldverbeteraars hadden een oplossing voor elk probleem. We blikken terug op 7 leuke weetjes over de familie Barbapapa …

1. Leve de suikerspin

De naam Barbapapa ontstond als bij toeval. De bedenkers van de wezentjes – de Amerikaan Talus Taylor & Française Annette Tison – wandelden samen in de bekende Jardin du Luxembourg in Parijs, toen Talus een kindje zijn ouders hoorde smeken om een Baa, baa, baa, baa. Talus sprak weinig tot geen Frans en vond het woord zo grappig dat hij weleens wilde weten wat een Baa, baa, baa, baa dan wel mocht zijn. Annette legde hem uit dat een barbe à papa – letterlijk vertaald als papa’s baard – Frans is voor suikerspin.

Advertentie

Toen het koppel daarna op restaurant zat, tekende de toenmalige architectuurstudente Annette een roze rond karaktertje ter illustratie van de suikerspin waarom ze eerder nog zo hard moesten lachen. Talus doopte het figuurtje Barbapapa en een van de populairste kinderreeksen uit onze geschiedenis was geboren!

Via: Barbapapa (capture)

2. Hup Holland Hup

Het koppel probeerde het verhaal aan verschillende Europese uitgevers te verkopen, maar geen van hen wou in de reeks investeren. Tot in 1970 de Amsterdamse uitgever Frank Fehmers op de proppen kwam en de eerste editie in boekvorm uitgaf in Nederland. Al snel volgden een Franse, Engelse en Amerikaanse uitgeverij en uiteindelijk kende het succes geen grenzen en werd de reeks in meer dan 30 talen vertaald!

Drie jaar later verscheen de eerste tekenfilmserie van Barbapapa wereldwijd op tv en in totaal werden maar liefst 143 afleveringen met de avonturen van deze schattige familie vertoond.

Het eerste boek van Barbapapa

3. Wereldverbeteraars avant la lettre Huup huup Barbatruuc!

Het wonderlijke aan de Barbapapa’s is dat ze van vorm kunnen veranderen en zo alle problemen waar ze tijdens hun avonturen tegenaan lopen, kunnen oplossen. In de eerste aflevering wordt Barbapapa geboren in de tuin de kinderen Michiel en Annabel, maar werd hij door hun ouders al snel verbannen naar de dierentuin. Hij was er eenzaam en verdrietig en ontdekte zo dat hij zijn vorm kon veranderen als hij de spreuk Huup huup barbatruuc uitsprak!

Meteen ook een ideale manier om uit de dierentuin te ontsnappen! Tijdens zijn eerste tocht in de stad, botste hij op een brand in een flatgebouw. Barbapapa schoot meteen te hulp door zichzelf eerst in een trap te veranderen zodat alle bewoners veilig naar beneden konden. Daarna hervormde hij zich tot een brandweerwagen en hielp zo de brand te blussen. Dankzij deze heldendaad, mocht hij toch in de tuin van Michiel en Annabel gaan wonen, waar even later Barbamama geboren werd én… hun zeven Barbatelgjes! Stuk voor stuk waren ze wereldverbeteraars én dierenliefhebbers.

Via: Barbapapa (capture)

4. Zeven Bijbelse kinderen?

Er wordt weleens beweerd dat de bedenkers Annette en Talus precies voor zeven Barbakinderen kozen omdat dit een heilig getal is. In de Bijbel staat het getal immers symbool voor compleetheid, het geeft aan dat iets niet beter kan worden dan het is. Een plausibele verklaring, maar misschien moeten we het zover niet zoeken? Wie weet kwam het getal zeven de bedenkers gewoon makkelijk uit zodat ze het woord Barbapapa in de begingeneriek met alle karaktertjes konden vormen. 😉

De oudjes

  • Barbapapa – roze – wereldverbeteraar
  • Barbamama – zwart – zorgzaam en altijd klaar voor actie

Drie meisjes

  • Barbalala – groen – muzikante met groene vingers
  • Barbabella – paars – ijdeltuit
  • Barbabientje – oranje – boekenwurm met eigen willetjes

Vier jongens

  • Barbaborre – rood – sportfan
  • Barbabee – geel – natuurliefhebber
  • Barbabob – zwart – kunstenaar
  • Barbabenno – blauw – amateur uitvinder en wetenschapper

Lees ook: Herken jij al deze 9 Barbapapa’s van vroeger nog?

5. Nog niet rijp voor feminisme

Ze waren in de jaren ’70 duidelijk nog niet klaar voor een vleugje feminisme in het verhaal. Is het je hierboven opgevallen dat de meisjes in vergelijking met de jongens eerder zachte, sierlijke en saaie hobby’s hebben? Zaken die doorgaans eerder met meisjes geassocieerd worden dan met jongens: sierlijke instrumenten bespelen, een ijdeltuit met een spiegeltje en een jongedame met een brilletje die altijd met haar neus in de boeken zit. En wat met Barbamama? Zij kookt altijd voor de kinderen en zorgt voor het huis en de tuin. Je was maar beter een Barbajongen denk ik dan…

Via: barbapapa.com

6. Een tikkeltje racistisch…

Ik moet je niet vertellen dat de tijdsgeest toen anders was dan nu. Het ging er vroeger wat minder vrij en open aan toe dan nu. Eerder vertelde ik je al dat het eerste boek onder andere door een Amerikaanse uitgever gepubliceerd werd. Wel… bij het eerste boek liep de samenwerking van een leien dakje, maar bij het tweede boek werd het plots andere koek. Toen de uitgever het tweede boek Barbapapa op reis onder ogen kreeg, weigerde hij dit uit te brengen.

Advertentie

Vanwaar deze plotselinge omwenteling? Omdat Barbamama zwart van kleur was! Dat Barbapapa zijn levensgezellin in het eerste deel was gaan zoeken in Londen, India, de Verenigde Staten, op het platteland én zelfs in de ruimte, daar zag de uitgever dan weer geen graten in.

Jouw herinneringen aan Barbapapa?

Kende jij deze weetjes al of zijn we nog een leuke vergeten? Laat het weten in een reactie hieronder of vertel ons wat jouw leukste herinneringen zijn aan Barbapapa.

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Volg ons sociaal:


Herkenbaar? Deel het met je vrienden!

Sylvie Steelandt

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Welkom op EnToen.TV!

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site) gebruiken ook wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We willen je vragen, deze éénmalig te accepteren! Lees verder!