Ken je de GREMLINS nog? Deze 18 dingen wist je waarschijnlijk nog niet!


Voordat Chris Columbus regisseur werd en zich vooral met lieve kinderfilms bezighield (Mrs. Doubtfire, Bicentennial Man), was hij een scriptschrijver. Als oefening schreef hij zijn Gremlins. Door toeval kreeg Steven Spielberg het script in handen. Hij was er meteen dol op en kocht het. De rest is – zoals we weten – geschiedenis.

Haal nostalgie terug -> click op plaatje!

Waarschijnlijk weet je nog wel dat Gremlins niet nat mogen worden, dat ze niet tegen fel licht kunnen en vooral dat ze na middernacht niet meer gevoerd mogen worden. Maar ken je ook de volgende feitjes over deze enge beestjes uit de stal van Steven Spielberg?

1. PG keuring

Zoals gezegd zijn de Gremlins bedacht door Chris Colombus. Oorspronkelijk was zijn filmscript veel enger dan wat er uiteindelijk gefilmd werd. Toch vond de filmkeuring de film, met een PG keuring (alleen te bekijken samen met de ouders), te gruwelijk voor jonge kinderen. Daarom bedacht Steven Spielberg de PG-13 keuring, om de R-keuring (alleen voor volwassenen) te ontlopen. Sindsdien is ‘zijn’ PG-13 een standaard geworden.

Advertentie

2. Eng

Toch was het verhaal, zoals eerder gezegd, nog veel gruwelijker. Billy’s hond zou bijvoorbeeld opgegeten worden en de moeder van Billy zou de bekende keukenscene niet overleven, net zoals bijna alle bewoners van Kingston Falls. Dankzij Steven Spielberg en regisseur Joe Dante werd de film toch meer een familiefilm.

3. Muizen

Chris kwam op het idee van de Gremlins vanwege de muizen die hij in zijn huis had. Overdag viel het geluid wel mee, maar ‘s nacht kreeg hij echt het idee dat er duizenden muizen door zijn appartement liepen.

Advertentie

4. Bugs Bunny

Toch bestaan de Gremlins al veel langer. Bugs Bunny had er ook al eens mee te maken. In Amerika zeggen ze dat als er iets plotseling stuk gaat, dat vast komt door een gremlin.

4. Improvisatie

In het script stond bijna geen tekst voor de Gremlins zelf. De meeste tekst werd ter plekke verzonnen.

5. Stem

Howie Mandel verzorgde de stem voor mogwai Gizmo.

Advertentie

6. Zingen

Maar hij zong niet Gizmo’s liedje. Muziekmaker Jerry Goldsmith huurde daarvoor een 13-jarig meisje in die hij kende vanuit zijn synagoge.

Wat hebben de Gremlins met Police Academy te maken? (zie #7)


Herkenbaar? Deel het met je vrienden!

Raymond Zachariasse

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Welkom op EnToen.TV!

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site) gebruiken ook wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We willen je vragen, deze éénmalig te accepteren! Lees verder!