Zo zag vroeger jouw dag op de basisschool eruit

Door

Silke Nissingh

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

7

Laatste update:

7

Misschien herinner je je tijd op de basisschool wel als een periode waarin je alleen maar speelde of anders herinner je je misschien nog de rekenlessen waarin je keersommen leerde. Hoe zag zo’n hele dag op de basisschool er nou ook alweer uit?

Een nostalgische dag in de basisschool…

De hele dag zat je in hetzelfde lokaal, luisterde je naar dezelfde leraar of lerares en keek je uit naar het kwartier waarin jullie buiten mochten spelen.

Soms kwam je thuis en was je helemaal kapot na een dag school, maar nu verlang je af en toe best wel eens terug naar die tijd. Die geweldige oude tijd, waarin je grootste zorg was dat je niet kon bedenken wat je wilde tekenen.

Zo zag een dag op de basisschool eruit; 10 nostalgische momenten:

8.00u: Goedemorgen!

Nadat je door je ouders wakker gemaakt werd, een lekker gezond ontbijt op had en je je drinken en bakje met fruit in had gepakt, bracht een van je ouders je naar school. Je zwaaide nog even en stapte de school binnen. Klaar voor de dag!

Basisschool klas lokaal
Via: Wikimedia Commons | Alex P. Kok, CC

8.30u: School begint

Snel hing je je jas op en als je pech had, was er een kind in je klas met luizen waardoor je uit voorzorg een luizencape om je jas heen deed, zodat je de beestjes zelf niet op je hoofd kreeg.

Via: Wikimedia Commons, Onderwijsgek, CC

Je zocht je stoel op en je begon op maandag altijd in een kring. Iedereen uit je klas vertelde dan wat ze dat weekend hadden gedaan.

9.00u: Rekenles

Iedereen ging aan zijn tafel zitten en uit je laatje onder je tafel haalde je je rekenboek en -schrift tevoorschijn. Waarschijnlijk leerde je iets als keersommen, klokkijken of hilarische verhaalsommetjes over ‘Jantje’. Natuurlijk was er ook de bekende staartdeling:

Via: youtube.com (capture) | Goed rekenonderwijs

10.00u: Schrijven

Tijdens de schrijflessen leerde je je handschrift verbeteren. Natuurlijk moest je áltijd in schrijfletters schrijven en gebruikte je je vulpen.

Via: Wikimedia Commons, Mork, CC

10.30u: Eten

Wanneer je leraar of lerares zei dat jullie je eten mochten pakken, renden jullie zo snel als je konden naar je tas toe. Je at de lekkerste tussendoortjes, want koeken met chocola mochten toen nog gewoon!

Via: youtube.com (capture) | Chocolo Roberto

10.45u: Buitenspelen

Na het eten en drinken was het tijd voor het buitenspelen. Je had een groep kinderen die super fanatiek waren met voetballen en als eerste buiten stonden, en een groep met andere kinderen die verstoppertje deden, gingen springtouwen of andere spelletjes deden… of natuurlijk DE KAR:

Schoolplein
Via: flickr.com | janneke_homan, CC

11.00u: Lezen

De een vond dit hartstikke leuk, maar voor de ander kon de tijd niet snel genoeg gaan. In stilte las iedereen een kinderboek (of tijdschrift), maar voor veel kinderen was het lastig om zo lang stil te zijn en zicht te concentreren.

Via: marktplaats.nl

11.30u: Lunchtijd = overblijven?

De school was uit en je had een uur de tijd om naar huis te gaan, te eten en dan weer terug naar school te komen. Wanneer allebei je ouders werkten, ‘bleef je over’ op school en at je daar je boterhammen op.

Lunch overblijven basisschool
Via: depositphotos.com

13.00: Spelling

Hier heb je vast wel eens ’t Kofschip voorbij horen komen. Het hulpmiddel om erachter te komen of een voltooid deelwoord met een d of t op het eind wordt geschreven. Waarschijnlijk raakte jij ook wel eens helemaal in de war van al die spellingregels.

t kofschip spelling basisschool
Via: youtube.com (capture) | Clipphanger

14.00: De spreekbeurt…

Grote kans dat jij ook verschillende spreekbeurten hebt gehouden op de basisschool had. Zo kon je kiezen uit verschillende onderwerpen (waar hobby’s of huisdieren verdacht vaak gekozen werden).

Tijdens zo’n spreekbeurt maakte je je onderzoeksvragen en ging je deze met behulp boeken uit de bibliotheek beantwoorden, de encyclopedie (later Encarta op CD-ROM of Wiki) of natuurlijk deze ‘bad boys; de Informatie-boekjes:

Informatie boekjes spreekbeurt school vroeger
Via: mobypicture.com | Joris Geutjes, CC

15.00: Klaar!

School is uit! Misschien ging je hierna meteen door naar je voetbal- of hockeytraining of sprak je af met kinderen uit je klas om samen te spelen.

Via: pexels.com | Julie Thorup, CC

Komen er al herinneringen naar boven?

Herken jij nog elementen van je eigen basisschool-tijd of mis je juist nog iets hilarisch? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

7 gedachten over “Zo zag vroeger jouw dag op de basisschool eruit”

  1. Vroeger, in de 4e klas (Jenaplan) was er een plastic ding waar verschillende “vullingen” in konden. Van casette hoorde je vragen en moest je met je potlood of pen het goede antwoord kiezen. Was het goed prikte je een gaatje en anders bleef het foute stipje staan. Had een speciale naam maar die weet ik niet meer…

    Beantwoorden
  2. Alleen kloppen de tijden niet helemaal. 8:30 liep je zelf vanuit huis naar school. Je ouders mochten echt niet in de buurt komen dat was beschamend. Laat staan dat je werd gebracht met de auto. 8:45 begin school standaard met een kringgesprek. 12:15 had je middagpauze. Je ging naar huis of naar de overblijf. De overblijf werd gewoon gedaan door moeders en niet door PM-ers of zoiets. 13:30 begon het middaggedeelte van school waarin je je reken- of taalwerk afmaakte. En om 15:30 was iedereen uit. Vriendjes die op een andere school zaten hadden dezelfde schooltijden dus je kon gelijk met alle buurtgenootjes buiten spelen. Je had namelijk op de basisschool nooit huiswerk. Verder had je nog gewoon vakken als biologie, aardrijkskunde en geschiedenis en geen topondernemers en werkstukvakken. Je leerde op de basisschool je basisvaardigheden.

    Beantwoorden
  3. De combinatie van activiteiten zier er volledig onlogisch uit; de staartdelingen en de grammatica/spelling passen bij groep 7/8 en de kar en het buitenspelen passen bij groep 1/2 .

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...