Zo zag vroeger jouw dag op de basisschool eruit


Via: Wikimedia Commons, Wammes Waggel, CC

Misschien herinner je je tijd op de basisschool wel als een periode waarin je alleen maar speelde de hele dag of anders weet je misschien nog de rekenlessen waarin je keersommen leerde, maar hoe zag zo’n hele dag op de basisschool er nou ook alweer uit?

Een nostalgische dag in de basisschool…

De hele dag zat je in hetzelfde lokaal, luisterde je naar dezelfde leraar of lerares en keek je uit naar het kwartier waarin jullie buiten mochten spelen. Soms kwam je thuis en was je helemaal kapot na een dag school, maar nu verlang je af en toe best wel eens terug naar die tijd waarin je grootste zorg was, dat je niet kon bedenken wat je wilde tekenen. Zo zag een dag op de basisschool eruit; 10 nostalgische momenten:

8.00u: Goedemorgen!

Nadat je door je ouders wakker gemaakt werd, een lekker gezond ontbijt op had en je je drinken en bakje met fruit in had gepakt, bracht een van je ouders je naar school. Nadat je voor de laatste keer naar ze had gezwaaid stapte je de school binnen.

Advertentie

8.30u: School begint

Snel hing je je jas op en als je pech had, was er een kind in je klas met luizen waardoor je uit voorzorg een luizencape om je jas heen deed, zodat je de beestjes zelf niet op je hoofd kreeg.

Via: Wikimedia Commons, Onderwijsgek, CC

Je zocht je stoel op en je begon op maandag altijd in een kring. Iedereen uit je klas vertelde dan wat ze dat weekend hadden gedaan.

9.00u: Rekenles

Iedereen ging aan zijn tafel zitten en uit je laatje onder je tafel haalde je je rekenboek en -schrift tevoorschijn. Waarschijnlijk leerde je iets als keersommen, klokkijken of hilarische verhaalsommetjes over ‘Jantje’. Natuurlijk was er ook de bekende staartdeling:

10.00u: Schrijven

Tijdens de schrijflessen leerde je je handschrift verbeteren. Natuurlijk moest je áltijd in schrijfletters schrijven en gebruikte je je vulpen.

Via: Wikimedia Commons, Mork, CC

10.30u: Buitenspelen

Wanneer je leraar of lerares zei dat jullie je eten mochten pakken, renden jullie zo snel als je konden naar je tas toe. Tijdens het eten van je stukjes appel, boterham of Liga Milkbreak kletste je met de andere kinderen uit je groepje.

Schoolplein

Na het eten en drinken was het tijd voor het buitenspelen. Je had een groep kinderen die super fanatiek waren met voetballen en als eerste buiten stonden, en een groep met andere kinderen die verstoppertje deden, gingen springtouwen of andere spelletjes deden… of natuurlijk DE KAR:

Advertentie

11.00u: Lezen

De een vond dit hartstikke leuk, maar voor de ander kon de tijd niet snel genoeg gaan. In stilte las iedereen een boek, maar voor veel kinderen was het lastig om zo lang stil te zijn en zicht te concentreren.

Heb je deze boeken toen ook gelezen?

11.30u: Lunchtijd = overblijven?

De school was uit en je had een uur de tijd om naar huis te gaan, te eten en dan weer terug naar school te komen. Wanneer allebei je ouders werkten, ‘bleef je over’ op school en at je daar je boterhammen op.

Via: depositphotos.com

13.00: Spelling

Hier heb je vast wel eens ‘t Kofschip voorbij horen komen. Het hulpmiddel om erachter te komen of een voltooid deelwoord met een d of t op het eind wordt geschreven. Waarschijnlijk raakte jij ook wel eens helemaal in de war van al die spellingregels.

.

14.00: De spreekbeurt…

Grote kans dat jij ook verschillende spreekbeurten hebt gehouden op de basisschool had. Zo kon je kiezen uit verschillende onderwerpen (waar hobby’s of huisdieren verdacht vaak gekozen werden). Tijdens zo’n spreekbeurt maakte je je onderzoeksvragen en ging je deze met behulp boeken uit de bibliotheek beantwoorden, de encyclopedie (later Encarta op CD-ROM of Wiki) of natuurlijk deze ‘bad boys; de Informatie-boekjes:

Advertentie

15.00: Klaar!

School is uit! Misschien ging je hierna meteen door naar je voetbal- of hockeytraining of sprak je af met kinderen uit je klas om samen te spelen.

Komen er al herinneringen naar boven?

Herken jij nog elementen van je eigen basisschool-tijd of mis je juist nog iets hilarisch? Laat het weten in een reactie onderin!

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Volg ons sociaal:


Herkenbaar? Deel het met je vrienden!

Silke Nissingh

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Welkom op EnToen.TV!

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site) gebruiken ook wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We willen je vragen, deze éénmalig te accepteren! Lees verder!