Boeken van toen: 14 klassiekers die je vroeger gelezen hebt


Via: Koning van Katoren / Wikimedia Commons | Onderwijsgek, CC

Lees jij tegenwoordig nog veel? Toen we jong waren, vonden wij eerst voorlezen een genot en dat ging langzaam over op zelf lezen. En als je van lezen hield, dan was er in de jaren ’90 een aantal boeken waar je niet omheen kunt. Kinderen van die tijd zullen ze vast allemaal, of een groot deel ervan, hebben gelezen. Of op school, of thuis lekker met een kopje thee erbij. Heb jij veel van deze boeken ook gelezen?

Advertentie

Wat stond er op de leeslijst van een kind van de jaren ’90

Lezen op een regenachtige dag. Hoe leuk was dat! Welke van deze 12 boeken heb jij als kind ook gelezen? Zijn het ze toevallig allemaal? Wel bijzonder dat deze boeken ons zo zijn bijgebleven, of niet?

Via: Wikimedia Commons | Onderwijsgek, CC

1. Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt

Het zelfstandig lezen begon voor velen met hulp van de boeken van mevrouw Schmidt. Wie kent lieve Pluk nou niet? Wat een zoektocht naar een eigen huisje allemaal voor avonturen kan opleveren!

Haal nostalgie terug 👉 click op plaatje!

2. Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman

Een middagje doorbrengen in de Middeleeuwen en meelopen in dé kruistocht. Iets wat voor ons ondenkbaar was, maar het spannende aan het boek was dat het eigenlijk over tijdreizen ging. Iets wat ons nu nog fascineert. Heerlijk was het om als kind even in een andere wereld te kunnen stappen.

Haal nostalgie terug 👉 click op plaatje!

3. Afblijven – Carry Slee

Als je ouder wordt, zoek je grenzen op en als een boek ook daarover gaat, zit je er al snel middenin. Drugs, onzekerheden, peer pressure. Dat hebben wij allemaal als tiener wel eens meegemaakt en juist daarom werd dit boek door zoveel tieners gelezen.

Haal nostalgie terug 👉 click op plaatje!

Advertentie

4. Blauwe plekken – Anke de Vries

Dit boek kwam uit tijdens de hoogtijdagen van de Kindertelefoon en bood aan veel jongeren die het thuis moeilijk hadden veel troost. Het doorbrak taboes en ik herinner mij dat dit boek vooral voor de boekbespreking heel populair was. Altijd strijd om wie het boek mocht doen.

Haal nostalgie terug 👉 click op plaatje!

5. Oorlogswinter – Jan Terlouw

Niet alle boeken waren optioneel. Voor veel kinderen ging de les van het lezen eraf omdat je verplicht boeken moest lezen voor de boekenlijst. De eerste op mijn lijst was het boek Oorlogswinter. Voor mij best een nieuw onderwerp omdat ik uit Suriname kom en er vanuit een ander perspectief over had geleerd. Voor de meeste kinderen was dit onderwerp saai en die hadden zoiets van, ja dit kennen we nu wel.

Haal nostalgie terug 👉 click op plaatje!

6. Het Achterhuis – Anne Frank

Over verplicht gesproken, en terecht! Wat een andere manier van lezen. Voor mij ging er een wereld open toen ik een boek in dagboekvorm las. En als dat dan zo eentje mag zijn. Ik ben er nog steeds van onder de indruk, jij? Soms hoopte ik het dat anders af zou lopen.

Haal nostalgie terug 👉 click op plaatje!

7. De GVR – Roald Dahl

Het zal je maar gebeuren: ontvoerd worden door een reus. Toch gebeurde dit Sofie! Wat ze niet wist, was dat deze reus haar niet wilde eten, maar vriendelijk was! Geweldig toch? Heerlijke verhalen toch?

Haal nostalgie terug 👉 click op plaatje!

Advertentie

8. Max Havelaar – Multatuli/ Eduard Douwes Dekker

Als je indruk wilde maken en goed wilde scoren bij de leraar/ lerares Nederlands, dan koos je een dikke pil uit voor de boekenlijst. Vaak werd er in eerste instantie gekozen voor Multatuli maar dat bleek wel heel zwaar en lang en saai en pffffft waar was je aan begonnen. Ik was een nerd en heb alle boeken trouw van begin tot eind gelezen en zelf samen gevat, maar zeg eens eerlijk, was jij ook zo een goedzak?

Haal nostalgie terug 👉 click op plaatje!

We hebben nog 6 klassiekers op de volgende pagina. Ken jij het meisje met die gaven nog? (zie 14.)


Herkenbaar? Deel het met je vrienden!

Zuleikha Meijen

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

One Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. ik mis nog de Dolle Tweeling serie van Enid Blyton. Net als de Pitty serie deze ook diverse keren overnieuw gelezen. En de serie over de hondenkennel De Wildhof van Helen Taselaar. Leuke is dat mijn dochter van 13 deze series uit mijn boekenkast heeft gekozen om te lezen.

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Welkom op EnToen.TV!

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site) gebruiken ook wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We willen je vragen, deze éénmalig te accepteren! Lees verder!