Prachtige beelden: ZO zag vroeger de ‘autoloze zondag’ eruit!


Via: Pinterest

Recentelijk zijn er wat halve autovrije dagen geweest, maar voor de authentieke ‘autoloze zondag’ moet we alweer een stukje verder terug in de tijd… Maar het is de moeite waard!

Advertentie

De autoloze zondag

Autovrije dagen hebben hun oorsprong in relatie met de olieprijzen. Van oudsher zijn deze speciale dagen door de overheid ingesteld met het oog op een (dreigend) benzinetekort. De eerste reeks autoloze zon- en feestdagen vonden plaats in 1939.

In 1946 mocht er op zondagen alleen van de auto gebruik worden gemaakt, door mensen met zakelijk doeleinden. Ook na de Suezcrisis in 1956 werd er enkele maanden een verbod ingesteld op het zondags rijden. In de oliecrisis van 1973 werd dit verbod in enkele Europese landen weer van kracht.

Tegenwoordig vinden er nog af en toe autovrije dagen plaats, zij het in beperkte mate en binnen bepaalde stedelijke locaties, die vrijwillige daaraan deelnemen. Een landeljke actie en lege snelwegen, waren dus niet van toepassing. De achterliggende gedachte was ook niet meer een olietekort, maar bewustwording voor het milieu. Deze dagen werden dan gecoördineerd door Milieudefensie. Echter, door een beperkt draagvlak en toenemende irritatie bij weggebruikers, heeft Milieudefensie vooralsnog helaas besloten, af te zien van het organiseren van dergelijke dagen.

Advertentie

Hoe zag de autoloze zondag eruit?

Veel mensen die een autoloze zondag hebben meegemaakt, zijn onder de indruk van het effect en velen trokken dan ook de grote wegen op. Uiteraard is het een vreemd gevoel, dat snelwegen compleet leeg zijn en kinderen hierop konden fietsen of rolschaatsen. Enkel voertuigen die (sporadisch) noodzakelijke taken uitvoerden en bepaald openbaar vervoer, waren toegestaan.

Door Rob Mieremet / Anefo – Nationaal Archief, CC BY-SA 3.0, Link

Advertentie

Geniet mee van de autoloze zondag

We hebben enkele legendarische beelden verzameld van de autoloze zondag. Geniet mee op de volgende pagina van deze spectaculaire beelden!

log in

reset password

Back to
log in