Eerbetoon: de 14 bekendste quotes van Johan Cruijff


Zijn 14 bekendste uitspraken uit eerbetoon aan de in 2016 overleden Nederlandse legende en een van de beste voetballers ooit: Johan Cruijff

Na een zware strijd tegen kanker is “de Verlosser”, Johan Cruijff, op 68-jarige leeftijd overleden. Cruijff was onmisbaar op de velden voor Ajax, de club waar hij opgroeide. Maar ook in Barcelona was hij van onschatbare waarde en verkreeg al snel de status van legende! Natuurlijk zullen de meeste Oranje-fans Cruijff herinneren van zijn fantastische rol in het Nederlands Elftal.

Advertentie

Naast zijn geweldige prestaties zowel op als naast het veld, is hij ook erg bekend van zijn karakteristieke quotes die inmiddels met onze taal zijn verweven. Als eerbetoon aan “El Salvador”, zetten we zijn 14 bekendste quotes op een rijtje.

1. “Ieder nadeel heb z’n voordeel.”

2. “Je gaat het pas zien als je het door hebt.”

3. “Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet.”

4. “Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren.”

Naast deze vier klassiekers zijn er nog vele wijsheden die een goed beeld geven van zijn (soms onbegrepen) visie op het spelletje, ook wel Cruijffiaans. Bij het lezen ga je erachter komen dat een van zijn quotes erg van toepassing is op het begrijpen van zijn boodschappen: “Je gaat het pas zien als je het door hebt.”

Advertentie

5. “Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort als de tegenstander.”

6. “Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.”

7. “Als je sneller wilt spelen, kun je wel harder lopen, maar in wezen bepaalt de bal de snelheid van het spel.”

8. “Wat is snelheid? Vaak verwisselt de sport-pers snelheid met inzicht. Kijk, als ik iets eerder begin te lopen dan een ander, dan lijk ik sneller!”

9. “Als Italianen één kans krijgen, maken ze er twee.”

10. “Mensen zeggen ook dat een ploeg die met tien man speelt gevaarlijker is dan een ploeg met elf man. […] Dat komt alleen maar, omdat vijf van die elf denken: ik doe een stapje minder, terwijl vijf van die tien er juist een schepje bovenop doen.”

11. “Als je een speler ziet sprinten is hij te laat vertrokken.”

12. “Als je ergens niet bent, ben je óf te vroeg óf te laat.”

Advertentie

13. “Italianen kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen.”

14. “Je moet schieten anders kun je niet scoren.”

Hij zal met zijn geweldige prestaties en excentrieke persoonlijkheid nog lang onthouden worden. En ondanks dat het misschien niet fysiek geldt, zal deze laatste quote wel van toepassing zijn op de herinnering aan onze “nummer 14”:

”In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk.”

R.I.P. Johan…

log in

reset password

Back to
log in