Naar deze 13 geweldige tekenfilms keek jij vroeger zeker ook!


Hoewel we nog niet zo veel zenders hadden in de jaren ’80, waren er meer dan genoeg tekenfilms om ons zoet te houden. Laat staan in de jaren ’90! Net terug uit school en hangend op de bank konden we het volgend avontuur volgen van onze favoriete held of heldin. Deze tekenfilms ken je vast nog wel! Sterker nog: je kunt de tunes waarschijnlijk letterlijk meezingen!

1. Niels Holgersson

Vliegend op de rug van een gans met je eigen hamster op weg naar prachtige werelden. Wie wil dat nou niet? De prachtige tekenfilmserie Nils Holgersson, naar het boek van Selma Lagerlöf, hield ons allemaal aan de buis gekluisterd. Op het plein speelden we vliegende ganzen na en riepen net als hoofdgans Akka; ‘We gaan landen!’ Dus deze tune kun je zeker meezingen:

Advertentie

2. Nathalie

Nathalie woont samen met haar hondje Bukkie op de boerderij van haar grootouders omdat haar moeder ver weg moet werken om te sparen om voor altijd bij haar dochter te kunnen zijn. Als de enige koe van Opa en Oma omkomt, gaat Nathalie op een andere boerderij werken. De oorlog zorgt er ondertussen voor dat ze geen brieven van haar moeder meer krijgt….

3. Candy Candy

Geen boerderijwerk voor Candy Candy. Dit blonde meisje met de enorme ogen groeit op met haar vriendinnetje Annie in een weeshuis. Als Annie wordt geadopteerd, mag ze geen contact meer met Candy Candy hebben en Candy Candy voelt zich erg eenzaam. Tot ze op een dag de Prins van de Heuvels ontmoet. Maar is hij dezelfde als de knappe Anthony?
Candy Candy krijgt veel verdriet te verwerken en de serie was voor jonge meiden regelmatig een tranentrekker.

4. De Familie Robinson

Heel losjes gebaseerd op het originele boek gaat deze serie over de Familie Robinson die strandt op een onbewoond eiland. In dit gezin geen vier zonen, maar twee zonen en een dochter: Sanne. Zij had de hoofdrol.

5. Vrouwtje Theelepel

Thea is een ouder vrouwtje dat op de gekste momenten klein wordt en met dieren kan praten. Om haar hals draagt ze een gouden theelepel, vandaar haar bijnaam Vrouwtje Theelepel. Samen met haar buurmeisje Sanne beleeft ze spannende avonturen. In elke aflevering zaten twee verhaaltjes. In totaal zijn er vijftig afleveringen gemaakt.

6. De Snorkels

De kleine onderwaterwezentjes met het snorkeltje op hun hoofd waardoor ze ademden vonden hun oorsprong in een stripverhaal en werden later pas tot leven gewekt in een tekenfilm. De snorkels leven in Snorkelland (waar anders?) en beleven allemaal spannende avonturen. Hoofdpersonen zijn onder andere Allstar en zijn inktvispuppy Okky, Kitty, Daffney, Dimmy en Toeter. De serie liep in België vijf jaar van 1984 tot 1989 (in NL van 1985 tot 1990), daarna volgden herhalingen.

Advertentie

7. Maja de Bij

In 1912 verscheen het boek Die Biene Maja und ihre Abenteuer van de Duitse schrijver Waldemar Bonsels. Het werd in maar liefst 40 talen vertaald. Het is niet alleen een kinderboek maar ook een politieke fabel. In 1975 werd er een tekenfilm van gemaakt, maar alle politieke verwijzingen zijn toen uit het verhaal gehaald en de serie was volledig op kleuters gericht. In 2010 volgde een remake en in 2014 een 3D film. Voorlopig blijft onze Maja dus nog wel even rondvliegen.

En wat dacht je van die gekke Alfred? (zie #8)


Herkenbaar? Deel het met je vrienden!

Redactie

Als hoofdredactie van EnToen.TV heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Leuk & herkenbaar?

Volg ons en schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer jeugdsentiment en nostalgie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Welkom op EnToen.TV!

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site) gebruiken ook wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We willen je vragen, deze éénmalig te accepteren! Lees verder!