15 fantastische herinneringen aan het ‘Land van Ooit’

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

15

Door

Ruud Caris

Laatste update:

15

land van ooit kloontje

💡 In het kort

Het ‘Land van Ooit’ roept warme herinneringen op aan een uniek kinderthemapark waar fantasie en avontuur de boventoon voerden. Enkele magische punten:

  • Kinderen waren de baas in dit sprookjesachtige rijk, gevuld met ridders en andere fantasiefiguren.
  • Het roze kasteel vormde het hart van het park, omgeven door een landschap vol verbeelding.
  • Acteurs brachten het park tot leven, zorgend voor onvergetelijke interacties en avonturen.

Duik verder in dit artikel en laat je meenemen naar een land dat ooit bestond…

Ooit was er een geweldig Land van Ooit, totdat het onverhoopt z’n deuren sloot. Toch zijn er daar veel fantastische herinneringen, herkenbare karakters en natuurlijk veel plezier geweest. Daarom hebben wij weer een mooi lijstje gemaakt…

Het Land van Ooit: vergane glorie

We hebben allemaal wel herinneringen aan vroeger, als het om pretparken gaat. Gelukkig kun je in de meeste gevallen (nu wellicht met eigen kinderen) die oude nostalgie weer opsnuiven.

Verkeerspark Assen gesloten attractieparken pretpark
Via: Nationaal Archief | Bilsen, Joop van / Anefo

Helaas is er ook één zo’n bijzonder typerend verdwenen pretpark, waar dat helaas niet meer mogelijk is: Het Land van Ooit. Wij nemen je daarom digitaal mee naar vroeger en hopen dat je ook hiervan kunt genieten…

Het ging hier om een wel heel speciaal kinderthemapark (met als thema ridders) met een oppervlakte van 34 hectare. Het park in Drunen was prachtig aangelegd en ‘Kinderen zijn de baas’. In het park liepen overal hoogwaardige acteurs rond, die met hun personages het themapark extra kleur gaven.

Heb jij het Land van Ooit bezocht? Ben je vroeger ooit in dit geweldige kinderthemapark geweest? Wie of wat vond jij het leukste en wat herken je nog van onderstaande items in onze lijst?

Deel je herinneringen aan het Land van Ooit in een reactie onderin!

1. Zo zag het Land van Ooit eruit op een plattegrond

Land van Ooit Plattegrond kaart
Via: Facebook | Wij Willen Het Land Van Ooit Terug

2. Deze kwam je in het begin al tegen

Land van Ooit (1993)
Via: flickr.com | Jan Kamphuis (embed)

3. En natuurlijk het roze kasteel

roze kasteel land van ooit
Via: youtube.com (capture) | Themepark Adventures

4. Er waren veel grote mensen

Land van Ooit park reus Dan
Via: Wikimedia Commons | A.P.M. Ruiters, CC

5. Die zelfs een eigen bed hadden in het park

1994 Land van Ooit
Via: flickr.com | Nico Praat (embed)

6. Kinderen waren de baas, altijd!

Op audiëntie bij de gouverneur in het Land van Ooit
Via: flickr.com | An De Winter (embed)

7. Er was een populaire kinderserie over het Land van Ooit

8. Of die vette riddershows

riddertornooi 2
Via: flickr.com | An De Winter (embed)

9. Daar is ze toch, het reuzenkind Kloontje

Wat een geweldig typetje van het Land van Ooit was zij! Ook benieuwd hoe het nu met Kloontje gaat?

Via: Land van Ooit (capture)

10. En Sap de Aardwortel

Via: Land van Ooit (capture)

11. De toiletten waren ook origineel

Land van Ooit Toilet
Via: blogger.com

12. En er werden steeds nieuwe mensen tot ridder gekroond

Marco Borsat Land van Ooit geridderd
Via: Omroep Brabant (capture)

13. Ken je Rak de reiger nog? ARGHHH

Deze media wordt niet getoond.

Klik op dit blok om ALLE externe media op Vroegert te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

Afbeelding wordt geladen…

14. Daar keek je naar in het reigersnest

OoitFoto034
Via: flickr.com | Paul Toxopeus (embed)

15. Ken jij het volkslied van het Land van Ooit nog?

Bonus: Check deze drone-beelden van het Land van Ooit

Het Land van Ooit is inmiddels weer open voor wandelingen; hierbij een video:

Jouw Land van Ooit herinneringen?

Geweldig toch! Wat waren jouw leukste herinneringen aan Het Land van Ooit? Laat het weten in een reactie onderin!

Genoten van dit artikel, vergeet het dan niet te delen en laat je vrienden ook meegenieten van Het Land van Ooit! Natuurlijk is het jammer dat het Land van Ooit dicht is gegaan, maar gelukkig hebben we onze Efteling nog!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

15 gedachten over “15 fantastische herinneringen aan het ‘Land van Ooit’”

  1. Boek over de bouw- en bewonersgeschiedenis van het kasteel d’Oultremont te Drunen.

    Nieuwkuijk is een van weinige plaatsen in Nederland waar twee kastelen hebben gestaan. Het kasteel Onsenoort (later abdij Marienkroon) en het kasteel d’Oultremont. Godefroij van Haestrecht, heer van Drunen, woonde in Breda en had geen huis in zijn heerlijkheid Drunen. Kennelijk kon hij geen huis vinden op zijn eigen grondgebied dat aan zijn eisen kon voldoen en daarom kocht hij een huis in de heerlijkheid Nieuwkuijk dat daaraan kennelijk wel voldeed. Door een deal te sluiten in 1559 met zijn neef Carel van Malsen de heer van Nieuwkuijk, kreeg hij toestemming om daar “recht te spreken, gevangenen te bewaren, te pijnigen en te ondervragen”. Hiermee begint de bewonersgeschiedenis van het kasteel van Drunen, later beter bekend als het roze kasteel. Door erfopvolging komt het kasteel uiteindelijk in 1707 door het huwelijk van Isabella van Beieren-Schagen met graaf Francois Paul Emil d’Oultremont in het bezit van de familie d’Oultremont. Deze familie die in Brussel woonde gebruikte het kasteel vooral als buitenverblijf voor de zomervakantie en om er te kunnen jagen. Het beheer werd overgelaten aan een rentmeester.
    Tot de familie behoorde Henriette d’Oultremont (spotnaam Jetje Dondermond) die in 1841 trouwt met Willem 1 en graaf Herman d’Oultremont wint een zilveren medaille op de Olympische Spelen.
    Het oorspronkelijke kasteel is in 1795 door brand verwoest. Het poortgebouw is daarna aangepast voor bewoning en in 1875 verbouwd tot het kasteel zoals we dat nu nog kennen. Eind jaren 80 van de vorige eeuw is het landgoed verkocht. Marc Taminiau koopt het landgoed in 1987 en het landgoed wordt omgedoopt tot het Land van Ooit. Na een faillissement in 2007 is het landgoed overgenomen door de gemeente Heusden. Nu wordt het landgoed, samen met verschillende partners, onder de naam Landgoed Steenenburg, omgevormd in een woon- en werkgebied. He landgoed kent een lange geschiedenis met veel opmerkelijke gebeurtenissen en bewoners. In het boek worden die uitgebreid beschreven. Zoals de vele jachtpartijen met veel geschoten wild, de vele bouwactiviteiten en een opmerkelijk proces over de visrechten tegen de gemeente Drunen. Een “ontdekte” plattegrond waaruit blijkt dat het oorspronkelijke kasteel achter het poortgebouw stond en niet ten noorden daarvan zoals tot voor kort gedacht. Maar ook over de kapelaans die optraden als rentmeester en over de familie Van Son, voorouders van de auteur, die jarenlang als huisbewaarder en jager werkzaam waren op het landgoed.
    Ook de geschiedenis van het Land van Ooit komt uitgebreid aan bod. De moeizame totstandkoming door o.a. de bezwaren van Comité Nieuwkuijk en de kritische artikelen in de Vlijmscherper en de problemen die ontstaan door het roze schilderen van het monumentale kasteel. Een aantal oud-medewerksters komen in het boek aan het woord over hun ervaringen als actrice in het park. Tot op heden denken, zowel veel oud-medewerkers als bezoekers, met heimwee terug aan het park. Voor veel Ooit-fans veel momenten van herkenning. Het totaal mislukte Ooit Tongeren en de rol van Marc Taminiau wordt eveneens in het boek beschreven. Het boek bevat meer dan 200 foto’s en afbeeldingen van zowel het kasteel als niet eerder gepubliceerde foto’s van het Land van Ooit.
    Het boek geschreven door Bert Meijs, vooral bekend door zijn wekelijkse “Vehalen over Vruger“ in het Weekblad Heusden, is alleen via voorinschrijving te koop. Door het boek in eigen beheer uit te geven is het boek van 144 pagina’s, full-color en met harde kaft, te koop voor slechts € 15,–. Inschrijven voor 1 december a.s. via aanmelding per email op [email protected]. De verzendkosten bedragen € 6,–.

    Beantwoorden
  2. Heerlijk die lieve herinneringen aan Ooit en wat hebben we daar genoten van die mooie beschermde natuur en die geweldige Ooiters!
    Heb je ook een foto van het Roze Kasteel?
    En ik kan nummer 10 met Sap de Aardwortel niet vinden.
    Tot Ooit!

    Beantwoorden
  3. Het erg was prachtig, samen met mijn kinderen geweest. Ik zelf als moeder genoot daar enorm van net als bij de kinderen.
    Jammer dat het er niet meer is…

    Beantwoorden
  4. Ik ben daar ooit als 11 jarig jongetje met mijn Belgische school op schoolreis geweest. Er was die dag een sjor wedstrijd in het land van ooit waarmee je klas een prijs kon winnen. We moesten een bouwsel maken en er dan met gans de klas gaan opstaan. Het bouwsel kreeg een naam in ons sappig West-Vlaams nl. “D’olve Tente” ofwel de halve tent. De wedstrijd werd gewonnen door mijn school waardoor enkele figuren op bezoek kwamen naar onze school. De poging om de west vlaamse naam uit te spreken bij de prijsuitreiking door het personage zorgde voor hilariteit alom. Gelukkig konnen ze er zelf ook hard om lachen. Dit is al bijna 20 jaar geleden maar is me altijd bijgebleven. ?

    Beantwoorden
  5. Ik was als kind helemaal weg van Kos met de Snor. Mijn broer van Ridder Graniet. We luisterden ook naar de hoorspelen op de radio(???) In het park vond ik Alfred Jodocus kwak zo leuk. Kortom: doodzonde dat het park dicht ging, ik had er graag mijn kinderen ook blij mee gemaakt!

    Beantwoorden
      • De oma en opa van een aantal kleinkinderen,kijken terug op hele mooie bezoeken. Een van onze kleindochter werd ridder van de dag. Het doosje met kus erin heeft ze nog. Inmiddels is ze 25 jaar.Jammer dat het er niet meer is.

  6. Ik herinner het mijn nog heel goed. Dat was op daguitstap met de acteurs van familie en vtm. Het leuke was dat kinderen baas waren want dat betekende dat als ik zei mama we gaan een ijsje eten dat dat ook gebeurde. Ah ja want kinderen waren baas. ?

    Beantwoorden
  7. Onze kinderen vonden het geweldig wat hebben we altijd genoten zo jammer dat we onze kleindochter dit niet mee kunnen geven

    Beantwoorden
  8. Mijn zoontje vond dit geweldig. Vooral dat de kinderen baas waren en de grote mensen moesten luisteren en de groet leren

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...